• 11/10/2013

Ameland wil grootste zonnepark van Nederland bouwen (+video)

Het waddeneiland heeft als doel om in 2020 CO2-neutraal te zijn en dit park kan in 20% van de behoefte aan elektra voorzien.

Trefwoorden: #Ameland, #CO2-neutraal, #Eneco, #Greenchoice, #Waddenfonds, #zonnepark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Recticel, voorbeeld park met zonnepanelen )

ENGINEERINGNET.NL -- Het tien hectare grote park komt waarschijnlijk te liggen op een deel van het vliegveld in Ballum. Totale capaciteit zal circa 5,8 Mwh aan elektriciteit zijn. Eind 2013 moet het park opgeleverd worden.

Er is een investering mee gemoeid van 6,9 miljoen euro. Hiervan wil de gemeente Ameland de helft betalen, wat neerkomt op 3,45 miljoen euro. De Amelandse Energie Coöperatie gaat voor 1 miljoen euro deelnemen.

Ameland hoopt de overige financiering via subsidie uit het Waddenfonds en de Provincie Friesland te verkrijgen. Het Waddenfonds is een gezamenlijk fonds van de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland. Ook bedrijven als Eneco en Greenchoice hebben aangegeven mee te willen doen.

Het park krijgt de naam ‘Zonne-Collectief Ameland’ om te benadrukken dat het park echt ten goede komt aan Amelanders.

Door het project de vorm van een coöperatie van kleinverbruikers te geven, hoopt Ameland ook te profiteren van de fiscale stimulans, zoals vastgesteld in het Belastingplan voor 2014. Kleinschalige, duurzaam opgewekte zonne-energie gaat in de regeling onder een verlaagd tarief van de energiebelasting vallen.


(Lydia Heida)

Video: