• 11/10/2013

EnergyVille stuurt huishoudtoestellen energiezuinig aan met 'Linear'

EnergyVille stelt Vlaams Linear-project voor: met maar liefst 250 testgezinnen is dat een van grootste onderzoeken naar 'energie-slimme' elektriciteitsnetten en huishoudtoestellen in Europa.

Trefwoorden: #energie, #energieville, #linear, #smart, #smart net, #techniek

Lees verder

research

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET – Het Vlaamse EnergyVille, een samenwerking tussen drie onderzoeksinstellingen (Universiteit Leuven, VITO en imec) gaat de hort op met de – tussentijdse - resultaten van zijn ontwikkelingswerk op het vlak van intelligente elektriciteitsnetten.

Op een event in Nederland pakte het uit met een onderzoek waarbij 250 testgezinnen in Vlaanderen zijn nieuwe LINEAR-systeem gebruiken om elektriciteitstekorten en -overschotten via huishoudelijke toestellen, zoals wasmachines, boilers of elektrische auto's en fietsen, op te vangen.

Dat gaat een stuk verder dan de installatie van een 'smart elektriciteitsmeter': er zijn bijvoorbeeld heel nieuwe besturingsssystemen voor nodig. In het project gaat EnergyVille op zoek naar die programmeringen die zowel de energieverbruikers, -beheerders als -producenten het beste dienen.

Waarom is dat nodig?
Doordat we meer en meer energie in huis krijgen die afkomstig is van de wind en de zon, zullen in de toekomst de elektriciteitsprijzen enkele keren per dag variëren, afhankelijk van vraag en aanbod op dat ogenblik.

Gezinnen zullen die prijzen kunnen inkijken, zodat ze de wasmachine ‘slim’ inschakelen als elektriciteit goedkoop is. Of beter: zodat ze het toestel automatisch aan laten springen, bij lage prijzen.

Of nog beter: door het elektriciteitssysteem – 'LINEAR' - de toestellen automatisch te laten inschakelen. Zo kunnen ze elektriciteitsoverschotten op wijk- tot landelijk niveau ‘wegverbruiken’.

Hoe werkt het?
Een voorbeeld. Het is 8 uur en de vaatwasmachine zit vol. De gebruiker stelt in dat de afwas zeker klaar moet zijn om 17 uur. Op dat ogenblik zullen de vaatwasser en de slimme meter gegevens uitwisselen met het LINEAR-systeem.

Zodra bijvoorbeeld de stroom goedkoper aangerekend kan worden om dat er een overaanbod is, zal dat systeem het commando geven om de vaatwasser te starten. Met de garantie dat de afwas op het ingegeven uur gedaan is.

Ook de boiler en elektrische voertuigen kunnen aan dit systeem gekoppeld worden. Water wordt verwarmd op het gunstigste moment, maar wel zo dat altijd voldoende warm water voorradig is.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Linear gebruikt het home energy management-systeem van leverancier Fifthplay. In combinatie met het prototype witgoedcontroller dat het onderzoeksinstituut VITO voor Linear ontwikkeld heeft, worden traditionele toestellen van Siemens aangesloten, maar er wordt ook geëxperimenteerd met andere merken, zoals bijvoorbeeld met de eerste generatie slimme toestellen van Miele.