• 14/10/2013

Slimme batterijen voor groene energie moeten black-outs voorkomen

Nederland zal de komende jaren hard moeten werken aan Smart Grids, slimme lokale netwerken met nieuwe opslagcapaciteit voor groene stroom.

Trefwoorden: #black-outs, #dumping, #groene energie, #smart grid, #windmolens, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- De Nederlandse groei van 4% hernieuwbare energie nu, naar 16% in 2023, vastgelegd in het recente energieakkoord, zal waarschijnlijk leiden tot een dreigende instabiliteit van het stroomnet, die ontstaat door de toenemende pieken van elektriciteit uit windmolens en zonnecellen.

Grote hoeveelheden plaatselijk te installeren batterijen zullen de groeiende schommelingen (samenhangend met zonne- en windenergie) in het elektrische netwerk moeten opvangen. Zo niet, dan stevent Nederland af op de grote problemen die op dit moment in Duitsland zichtbaar zijn.

De huidige problemen in Duitsland, dat al een kwart van zijn energie opwekt uit hernieuwbare bronnen, zijn: overbelasting van het net, dreigende blackouts, het stilleggen van windmolens of dumping van (bijna) gratis groene stroom in buurlanden.

Volgens Stefan Nykamp van de Universiteit Twente moet Nederland hiervan leren en fors gaan investeren in een stabiel net voor een toekomst met zeker vier keer zoveel opgewekte groene stroom.

Nykamps nauwkeurige case-studies in Duitsland tonen aan dat lokale opslag in batterijen hiervoor de beste oplossing is. Het onaantrekkelijke alternatief behelst uitbreiding van het huidige netwerk met een enorme hoeveelheid dikke nieuwe kabels; een dure investering van vele miljarden die de situatie voor tientallen jaren vastlegt en die vereist dat oude steenkolencentrales standby blijven (strijdig met het Energieakkoord).

Lokale opslag in batterijen is een veel flexibeler systeem dat gevaarlijke en kostbare instabiliteit op het net voorkomt en de afbouw van oude centrales toelaat.


(Guy Leysen) (bron: Universiteit Twente, foto: Nuon)