• 14/10/2013

NMBS-actie: red een leven met mobiele defibrillator (+video)

NMBS neemt deel aan 'Herstart een Hart'-campagne: van alle Europese inwoners is de Belg zich het minst bewust hoe hij levensreddende acties moet ondernemen bij personen in nood.

Trefwoorden: #defillibrator, #medisch, #nmbs, #Restart a Heart Day, #treinstation

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE – Elk jaar krijgen ongeveer 350.000 Europeanen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Op dit ogenblik overleeft minder dan één slachtoffer op tien (6 %).

Slechts in 20% van die gevallen worden levensreddende handelingen uitgevoerd. De reden daarvoor is dat we die handelingen, hoe eenvoudig die ook zijn, gewoon niet kennen.

Statistisch gezien behoren de Belgen bovendien tot de slechtste leerlingen van Europa: de Belg is zich het minst bewust van het belang van levensreddende handelingen, en hij of zij weet ook niet hoe die uitgevoerd moeten worden.

Zo zijn sinds 2010 de 14 grootste treinstations in ons land uitgerust met 19 zeer eenvoudig te gebruiken defibrillatoren. Toch zijn die in de loop van 2012 maar vier keer gebruikt en in 2013 één keer. In vier van de vijf gevallen is het slachtoffer van de hartaanval alsnog overleden.

In november 2012 heeft treinbegeleider Thomas De Rammelaere de defibrillator gebruikt in het station van Luik-Guillemins en zo het leven van Hervé de Borman gered (foto).

NMBS wil er wat aan doen en neemt op 16 oktober deel aan de eerste editie van de 'Restart a Heart Day'.

Concreet zullen in het station van Brussel-Zuid levensreddende handelingen aangeleerd worden tijdens een grootscheepse opleiding waaraan iedereen kan deelnemen. Professionele hulpverleners staan in voor de begeleiding.


(Bert Belmans)

OPROEP
Ben je op 16 oktober tussen 15.30 en 19.00 uur in het station Brussel-Zuid? Leer dan in enkele minuten hoe je het leven van iemand met een hartstilstand redt via 'cardiopulmonale reanimatie'.

GETUIGENIS:
treinbegeleider Thomas De Rammelaere redt een leven in Luik-Guillemins

In november 2012 trad Thomas de Rammelaere, leider van de Cel Treinbegeleiding in Brussel, heel alert op en gebruikte de aanwezige AED-defibrillator.

"Op 20 november 2012 liep ik door de grote hal van het station van Luik-Guillemins. Ik was op weg om de trein te nemen. Een krant die op de grond viel, trok mijn aandacht. Even later zag ik een oudere man neervallen. Hij kwijlde en reutelde."

"Ik ben naast hem neergeknield en vroeg of hij me kon horen. Ik probeerde contact te houden, maar hij verloor het bewustzijn. Een collega heeft dan de hulpdiensten gebeld. Ik voelde geen hartslag meer, dus ben ik de defibrillator gaan halen."

"Aangezien ik bij NMBS werk, wist ik dat die achteraan het station hing, naast de geldautomaat. Als je een defibrillator uit de kist haalt, gaat er een alarm af, waardoor ik nog meer stress kreeg. Ik liep tot bij het slachtoffer, dat bij de hoofdingang lag. Ik heb dan het toestel geopend en de gesproken instructies exact gevolgd."

"De eerste was: 'Blijf kalm.' Makkelijk gezegd! Samen met een Engelse reiziger maakte ik de borst van het slachtoffer vrij. Het was niet eenvoudig om zijn kleren te verwijderen: jas, colbert, debardeur, hemd en onderhemd ... Het moest allemaal over zijn hoofd."

"Ik volgde verder de aanwijzingen. Ik heb de elektroden uitgepakt en aangebracht zoals het hoort. Volgens de machine moest een elektrische schok worden toegediend. De AED gaf duidelijke instructies: 'Hou afstand. Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt. De schok wordt toegediend over 3 - 2 – 1'.

"De schok is zeer indrukwekkend. De armen en de benen van het slachtoffer vlogen in de lucht: het was echt zoals je het soms op tv ziet! Vervolgens zei het toestel: 'Begin de hartmassage'. Dus ben ik gestart met hartmassage en beademen volgens de instructies van de AED, die automatisch het hartritme analyseert."

"Dat ben ik blijven doen tot de ambulance en de MUG er waren. Ze vroegen me om verder te doen tot ze hun materiaal hadden uitgeladen, en namen het daarna van me over.' Operatie redding geslaagd!'


Video:
Hoe mobiele defillibrator gebruiken