• 17/10/2013

CEO Persson van Volvo Trucks: ”Onze Europese productie moet efficiënter”

Volvo Group Trucks Operations investeert in aanpassing productielijnen Gentse fabriek om hogere volumes zware vrachtwagens en cabines te bouwen. Het wordt dé plant voor zware modellen.

Trefwoorden: #blainville, #economie, #gent, #investering, #truck, #volvo, #volvo trucks, #vrachtwagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Volvo Group Trucks Operations, ceo Olof Persson )

ENGINEERINGNET.BE - Op de personeelsvergadering van woensdag 16 oktober 2013 maakte Volvo Group Trucks Operations zijn intentie bekend om de productie in Gent om te turnen voor de productie van grote volumes zware vrachtwagens en cabines.

Dat betekent dat de Gentse fabriek het volledig gamma zware trucks zal mogen assembleren. Volgens het management gaat het om 'aanzienlijke' investering om het assemblage- en logistieke proces aan te passen.

Dat Gent wordt omgebouwd, heeft te maken met de beslissing om de volledige Europese productie-infrastructuur te reorganiseren. "Ons productieapparaat voor trucks is deels het gevolg van overnames", stelt CEO Olof Persson. "We willen de diverse fabrieken efficiënter maken, zodat we in de globale markt competitiever worden."

Zo zal de 'cabine trim' overgeplaatst worden van het Zweedse Umea naar Göteborg. De eerste zal zich specialiseren in haar kernactiviteiten van metaal plaatslagen, lassen en schilderen van cabines.

In Göteborg doekt het bedrijf dan weer één van de twee assemblagelijnen voor zware vrachtwagens op. Een deel daarvan verhuist naar Gent. Om daar in de Belgische fabriek ruimte voor te maken, verdwijnt de assemblage van medium vrachtwagens (van de 6 tot 16 ton) in Gent en verhuist ze naar het Franse Blainville-sur-Orne, waar er al een productielijn bestaat voor dit type trucks, compleet met cabinebouw en trim.

Dat heeft voor gevolg dat cabines die vandaag in Blainville worden gebouwd, in de toekomst niet langer naar Gent zullen moeten getransporteerd worden.

Het Normandische Blainville mag in de toekomst alle lichte en middelzware vrachtwagens van Renault (die beantwoorden aan de nieuwe Europese anti-pollutienormen Euro 6) en van Volvo bouwen. 'Vandaag heeft deze fabriek immers de technische capaciteit en de ruimte beschikbaar om hogere volumes lichte en medium trucks te bouwen', aldus het bedrijf.

'Daarnaast zal de fabriek in Gent ook voor meer markten mogen produceren dan vandaag. De aanpassingen zullen stelselmatig doorgevoerd worden, gespreid over een periode van twee jaar'.

Inzake tewerkstelling is alvast Zweden het zwaarst getroffen: daar werken zowat 700 mensen in de afdelingen die verhuizen. In de overige fabrieken gaat het om alles samen nogmaals 200 personen. 'Om hoeveel banen het uiteindelijk zal gaan, hangt af van verschillende factoren, waaronder de toekomstige productievolumes en de onderhandelingen met de vakbonden', aldus nog Volvo Trucks.


(Bert Belmans)

CITAAT
Personeelsdirecteur Ria De Pauw van Volvo Gent: "We garanderen dat alle betrokken vaste medewerkers kunnen herplaatst worden in bestaande of toekomstige activiteiten. Een projectteam zal opgestart worden om te onderzoeken welke mogelijkheden of alternatieven er eventueel zijn om dagwerk te creëren. Wij voorzien om alle medewerkers individueel te begeleiden tijdens dit veranderingsproces. Op die manier kunnen we er tevens voor zorgen dat de ervaring en de competenties van onze personeelsleden behouden blijven.”