• 17/10/2013

Opening innovatiecentrum van FrieslandCampina

Deze week opende Koningin Máxima het nieuwe centrum, gelegen op de campus van Wageningen University.

Trefwoorden: #facilitaire ruimtes, #FrieslandCampina, #innovatiecentrum, #laboratoria, #melkproducent, #proeffabriek, #ruimtes voor smaaktesten

Lees verder

nieuws

( Foto: FrieslandCampina )

ENGINEERINGNET.NL -- FrieslandCampina brengt in het nieuwe innovatiecentrum haar internationale kennis op het gebied van onderzoek en ontwikkeling samen. De opening stond dan ook in het teken van de Wereldvoedseldag.

De melkproducent benadrukte dat in hun strategie, 'Route2020' geheten, innovatie een belangrijke rol in neemt. Het nieuwe centrum biedt ruimte aan 450 werkplekken, waarvan 350 voor onderzoek en ontwikkeling. Het 20.000 vierkante meter grote gebouw beschikt over laboratoria, ruimtes voor smaaktesten, een proeffabriek, facilitaire ruimtes en kantoren.

Ook is er een innovatiekeuken en proefbakkerij, waar bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de hele wereld producten kunnen proeven, ruiken en voelen.

Er komt een Warmte-Koude-Opslaginstallatie in het gebouw om zo energie te besparen. Ook is er een plan om energie door middel van zonnepanelen op te wekken. FrieslandCampina heeft zich tot doel gesteld klimaatneutraal te groeien, wat betekent dat energie- en watergebruik op het huidige niveau moet blijven. Het energieverbruik per kilo product daalde vorig jaar al met 3,5%.

Een belangrijke reden voor vestiging van het nieuwe centrum op de campus van Wageningen University is dat het daarmee in het hart van Food Valley ligt, het internationale kenniscentrum op het gebied van voeding.

Jaarlijks publiceert de Wageningse universiteit het op één na grootste aantal wetenschappelijke publicaties op ‘agrofood’-gebied. Hiervoor wordt samengewerkt met veel grote en kleine voedingsbedrijven, die zich daarom graag in deze regio vestigen.

Dit jaar zijn er al twee andere innovatiecentra van voedselproducenten geopend, die van Heinz in Nijmegen en die van Danone in Utrecht. Ruim 1 op de vier grote internationale voedingsbedrijven zijn vertegenwoordigd in Nederland, met een vestiging of onderzoekscentrum.


(Lydia Heida)