• 18/10/2013

Aldel gered met overheidslening van 7 miljoen euro

De aluminiumsmelter gaat een eigen verbinding aanleggen met het Duitse energienetwerk, om zo goedkope energie te krijgen.

Trefwoorden: #Aldel, #aluminiumsmelter, #Klesch & Company, #overheidslening, #Provincie Groningen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Aldel )

ENGINEERINGNET.NL -- Met de lening van de Provincie Groningen is het voortbestaan van Aldel tot eind 2013 gegarandeerd.

De aluminiumsmelter raakte in de problemen doordat buitenlandse concurrenten de hand kunnen leggen op goedkopere stroom. Ook heeft het bedrijf te maken met een lage prijs van aluminium op de wereldmarkt.

Een directe verbinding met het Duitse elektriciteitsnet kost circa 30 miljoen euro. In het buurland liggen de stroomprijzen 20% lager dan in Nederland, waardoor Aldel weer een concurrerend bedrijf kan worden.

Als dit niet lukt komen 320 banen bij het bedrijf zelf op het spel te staan, en even zoveel posities bij toeleveranciers. En dat in een provincie waar het werk niet voor het oprapen ligt.

Het Rijk en de provincie staan ieder voor 50% garant voor de lening. Een voorwaarde is dat Aldel dit jaar nog een gedegen financiële uitwerking van hun plannen maakt. Hieruit moet ook blijken hoeveel het bedrijf zelf denkt te investeren in de toekomst. Aldel heeft een Britse eigenaar, Klesch & Company.

Om de concurrentiepositie van de gehele Nederlandse maakindustrie te versterken, heeft de Nederlandse overheid besloten om grootverbruikers van elektra een correctie tot 90% op de transportkosten voor elektriciteit te geven. Duitse bedrijven krijgen deze korting al. Doel is om deze korting in Nederland op 1 januari 2014 in te laten gaan.

Eerder werd bekend dat bedrijven zoals Aldel per 1 januari 2014 een vergoeding krijgen voor de CO2 heffingen die het moet betalen. Er is een totaalbedrag van 78 miljoen euro beschikbaar voor de hele industrie. Ook dit gebeurt al in Duitsland.

Tenslotte krijgen energie intensieve bedrijven in Nederland teveel betaalde systeemkosten voor het gebruik van het energienet terug.

Aldel behoort met een productiecapaciteit van circa 170.000 ton tot de grotere leveranciers van primair aluminium in West-Europa. Het merendeel wordt via elektrolyse uit aluinaarde gemaakt, terwijl 50.000 ton aluminium gerecycled is.


(Lydia Heida)