• 21/10/2013

NIKE plant nieuw ’green design’ distributiecentrum van 40.000 m² in Limburg

NIKE breidt Europese logistieke hub uit met nieuw 'green design' distributiecentrum van 40.000 m² langs Albertkanaal in Limburgse Ham. Goed voor 500 nieuwe banen tussen 2016 en 2020.

Trefwoorden: #banen, #distributie, #economie, #footwear, #green, #jobs, #kris peeters, #logistiek, #nike

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Bedrijvendag )

ENGINEERINGNET.BE – Een hart onder de riem van het door werkloosheid geteisterde Limburg: NIKE stelt 500 nieuwe voltijdse arbeidsplaatsen in het vooruitzicht in Ham. Het bedrijf maakte eind vorige week het nieuws bekend in aanwezigheid van minister-president Peeters.

Het 'NIKE European Logistics Center' is al sinds 1994 in Laakdal gevestigd. Het bedrijf trekt duidelijk de kaart van Vlaanderen als logistieke hub voor Europa, en investeerde in de periode tot 2011 al 500 miljoen euro in de infrastructuur.

De hele Vlaamse NIKE-hub bestaat uit locaties voor sportkleding en -schoenen in Laakdal en – sinds 2000 - sportuitrusting in Herentals.

De schaalgrootte van Laakdal is indrukwekkend: met een vloeroppervlakte van 210.000m² is het één van de grootste en ook één van de meest uitgebreide distributiecentra in Europa. Jaarlijks worden 180 miljoen stuks verzonden naar 50.000 klanten. Er werken ongeveer 2.300 mensen.

Daar komt nu dus een extra locatie bij in het Limburgse Ham, langs het Albertkanaal. Die wordt 40.000m² groot en zal zich toeleggen op footwear bestemd voor de groothandel, de detailhandel en e-commerce bestellingen in heel Europa.

De Vlaamse overheid komt over de brug met 4 miljoen euro: 2 miljoen voor opleidingen en (maximaal) 2 miljoen in de vorm ecologiesteun. Dat laatste mag omdat NIKE het centrum wil laten bouwen overeenkomstig de principes van duurzaam ondernemen.

Het moet een modelvoorbeeld worden van 'green design'. Aan de uitbetaling van de subsidie worden wel tewerkstellingsvoorwaarden gekoppeld.

In de periode tussen 2016 en 2020 zullen er zo naar verluidt 500 extra jobs gecreëerd worden, zowel voor universitairen en technici, als mensen zonder specifieke vooropleiding.

“Dit project bewijst eens te meer dat Vlaanderen het logistieke hart van Europa is. Niet voor niets zijn er in Vlaanderen meer dan 700 Europese distributiecentra”, claimt minister-president Peeters.

De werken starten volgend jaar en zullen naar verwachting beëindigd worden in 2016. Wat de totale investering is voor NIKE, werd niet vrijgegeven door het bedrijf. Dat is overigens altijd zeer spaarzaam met cijfers.


(Bert Belmans)