• 21/10/2013

Kuka en Siemens investeren samen in CNC- en robotsturingen (+video)

Siemens en Kuka gaan elkaars sturingen integreren. Dat moet leiden tot CNC-software die perifere robot aanstuurt en tot programmatuur voor robots die zelf uitgerust zijn met gereedschappen.

Trefwoorden: #cnc, #gereedschap, #gereedschapsmachine, #industry 4.0, #kuka, #robot, #siemens, #sturing, #techniek, #werktuigmachine

Lees verder

nieuws

( Foto: YouTube / Siemens )

ENGINEERINGNET – De twee Duitse bedrijven Siemens en Kuka laten weten dat ze elkaars technologie gaan inschakelen én vermarkten die afnemers kunnen gebruiken als ze beroep doen op robots in hun CNC-fabricageproces.

Het gaat bij beide bedrijven om de besturingstechnologie. Siemens staat sterk in CNC- en Kuka uiteraard in robotsturingen. Naar de toekomst toe zullen die 'nauw verweven' worden, stellen beide ondernemingen in een mededeling. Dat zal verlopen via gezamenlijke investeringen in nieuwe sturingen, met de nadruk op het laden- en ontladen van de machines.

De ontwikkelingspiste gaat alvast in twee richtingen: sturingen die zowel de machine als de perifere in- en uitlaadrobot onder hun hoede nemen, naast systemen waarbij de robot zelf de gereedschappen hanteert - bijvoorbeeld een robot met freeskop - waarmee een werkstuk bewerkt wordt. Met deze laatste techniek wordt vooral gemikt op lichtgewichtconstructies.

In de praktijk bouwt Siemens in een eerste fase de functionaliteit voor de robots in zijn eigen CNC-software in. Normaliter zijn hier- in principe - twee sturingen voor nodig.

Op de internationale vakbeurs EMO showden beide partners meteen al de integratie van een robot in een gebruiksinterface als toepassing voor programmering, instructie, en diagnostiek. De volgende stap zal naar verluidt bestaan uit de verbinding met de eigenlijke CNC-taken, zo wordt gesteld.

Kuka van zijn kant gaat systemen leveren die gebruikmaken van oplossingen op het vlak van CNC-sturingen (de Sinumerik-systemen van Siemens, redactie) voor de integratie met werktuigmachines.

Beide bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar. In the field werkten ze voor de engineering van machineopstellingen en productiecellen al langer samen.

Of het nieuwe contract om een samenwerking op exclusieve basis gaat – met andere woorden, of er in de toekomst nog andere robotmerken in de Siemens-sturingen worden geïntegreerd - is niet meteen duidelijk.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Intelligente productie: Industry 4.0

De deal past in wat te boek staat als 'Industry 4.0', een vorm van intelligente productie waarbij de volledige keten van ontwerp, over simulatie van het bewerkingsproces, tot eigenlijke bewerking van het werkstuk volledig softwarematig verloopt. Daarvoor is het hoge mate van integratie van elke fabricagestap nodig. Wat meteen verklaart waarom Siemens ook het laden en ontladen van de werktuigmachines via externe robots in zijn CNC-sturing wil onderbrengen: een industrierobot is namelijk één van de weinige mechatronische systemen die het Duitse concern niet zelf bouwt.


Video: 'Industry 4.0'