• 23/10/2013

Imtech zet tanden in vermarkten Nederlandse waterzuiveringstechniek in VK

Royal HaskoningDHV en Imtech gaan met TU Delft ontwikkelde 'Nereda'-afvalwatertechnologie commercialiseren in Verenigd Koninkrijk, waar veel verouderde installaties aan upgrade toe zijn.

Trefwoorden: #afvalwater, #haskoningdhv, #imtech, #imtech process, #ingenieur, #nereda, #waterzuivering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL - Imtech Process, de Britse tak van het Nederlandse bedrijf Imtech, gaat samenwerken met het ingenieursbureau Royal HaskoningDHV om de Nereda-technologie voor waterzuivering in het Verenigd Koninkrijk te verkopen. De twee hopen de komende jaren vijf tot acht installaties te mogen bouwen.

De technologie in kwestie zuivert afvalwater met behulp van bacteriën (aeroob korrelslib), en vormt zo een alternatief voor de intussen meer dan 100 jaar oude techniek op basis van actief slib. De methode vereist bovendien veel kleinere installaties, en heeft dus een geringere fysieke voetafdruk.

Het VK kijkt momenteel aan tegen een park van verouderde installaties voor afvalwaterzuivering, die aan upgrading toe zijn. Imtech Process ziet een markt om de door het ingenieursbureau en TU Delft ontwikkelde Nereda-technologie aan de man te brengen.

René Noppeney, Royal HaskoningDHV’s Global Director for Water Products and Innovation: “We hadden geen beter moment kunnen kiezen om dit samenwerkingsverband aan te gaan. De vraag op de Engelse markt is groot. We krijgen regelmatig vragen van waterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk.”

De methode zuivert afvalwater zuivert met minder energie, minder chemicaliën en met bovendien een kleinere voetafdruk – installatie-omvang - dan conventionele zuiveringen. Ze maakt daarvoor gebruik van aeroob korrelslib, waarbij bacteriën compacte korrels creëren met uitstekende bezinkingseigenschappen.

De technologie is uitgevonden door de TU Delft en is ontwikkeld in een uniek publiek-private samenwerking tussen TU Delft, Stichting Onderzoek Toegepast Waterbeheer (STOWA), de Nederlandse Waterschappen en Royal HaskoningDHV.

Wereldwijd, onder meer in Nederland, Portugal, Zuid-Afrika, Brazilië en Polen, zijn nu 12 installaties in gebruik en worden meer dan 20 projecten ontwikkeld en gebouwd.


(Bert Belmans)

FOTO
Vlnr: René Noppeney, Royal HaskoningDHV’s Global Director for Water Products and Innovation en Bruno Speed, Managing Director Imtech Process.