• 24/10/2013

Welke ontluchtingsfilter voor silo’s kiezen?

Er zijn een aantal belangrijke criteria die u moet afwegen wanneer er een keuze moet gemaakt worden tussen onluchtingsfilters voor silo's.

Trefwoorden: #ontluchtingsfilters, #perslucht, #Ralton, #silo's, #silofilter, #stoffilters

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET -- Wordt met vrachtwagen of per schip beladen? Wat voor product wordt in de silo geblazen? Hoe gecontroleerd wordt de belading uitgevoerd? Hoe vindt de ontluchting plaats? Een kort overzicht waar u op moet letten wanneer u persluchtgereinigde filters gebruikt.

Om inzicht te hebben in de omstandigheden waarmee een silo ontluchtingsfilter te maken krijgt, is het belangrijk om het beladingsproces van de silo nader te beschouwen. Het product wordt pneumatisch door de vrachtwagen of het schip naar de silo getransporteerd met een blower.

De hoeveelheid lucht die voor dit transport nodig is wordt door het silofilter afgevoerd. De hoeveelheid transportlucht varieert tijdens de belading. In het begin, als veel materiaal wordt verplaatst, wordt er slechts weinig lucht verplaatst. Naar mate de vrachtwagen of het schip leger raakt wordt de vullingsgraad van de transportleiding lager. Tegen het eind van de belading is de 'tegendruk' van het product minimaal en verplaatst de blower nagenoeg zijn maximale hoeveelheid lucht.

De capaciteit van een scheepsblower is ongeveer het dubbele in vergelijking met een blower op de vrachtwagen. De blowers zijn de laatste jaren bovendien in capaciteit toegenomen om te proberen tijdwinst te boeken bij het lossen. De capaciteit van een scheepsblower is tegenwoordig maximaal ca. 5.000 m3/uur, van een vrachtwagenblower ca. 2.500 m3/uur.

Deze aan het eind te ontluchten luchtstroom zal bovendien veel stof bevatten. De silo raakt vol, waardoor bovenin de silo veel zwevend stof zal zijn dat in de richting van de ontluchting (het stoffilter) wordt geduwd. Uiteindelijk ontstaat een piekbelasting voor het stoffilter, een groot luchtdebiet met een hoge stofconcentratie.

Belasting van het silofilter
Het silofilter moet worden uitgelegd op de maximale capaciteit. Dit is de belastingspiek aan het einde van de belading. In de praktijk zien wij echter vaak dat de verleiding niet kan worden weerstaan (of uit onwetendheid), om het silofilter uit te leggen op de nominale belasting, dit is de hoeveelheid transportlucht die gedurende de langste periode van de belading moet worden ontlucht.

Het gevolg is dat de kans zeer groot is dat het silofilter de piekbelasting aan het eind van de belading niet kan verwerken. Hierdoor loopt de weerstand over het filter op. Als deze de waarde bereikt van de overdrukbeveiligingsklep, zal er een niet geoorloofde stofemissie via de ontluchtingsklep ontstaan, met milieurisico’s tot gevolg.

In de praktijk is dit vaak geen zwart/wit-proces, maar wordt over een periode die aanzienlijk korter is dan de te verwachten standtijd van het filter, het silofilter periodiek overbelast. Het gevolg is dat de resterende drukval over het filter na een belading (een goed silofilter is voorzien van nareiniging) steeds hoger wordt.

Zo wordt aan het begin van de volgende belading steeds iets ingeleverd en komt het moment dichterbij dat de piekbelasting aan het eind van een belading niet goed meer kan worden verwerkt. De filterelementen halen niet meer de geëiste emissiewaarde of de overdrukbeveiligingsklep fungeert als ontluchtingsklep. Het gevolg is dat zeer frequente vervanging van het filtermateriaal nodig is, of/en een milieuprobleem.

Types stoffilters
Uitgangspunt is toepassing van persluchtgereinigde filters. Mechanisch gereinigde filters zullen de huidige emissie eisen niet halen, omdat een mechanisch gereinigd stoffilter alleen goed werken indien een relatief dun filtermateriaal wordt gebruikt. Als het filtermateriaal te dik is wordt de schudbeweging, waardoor het stof van de filters af moet vallen, teveel gedempt. Met een dun filtermateriaal wordt de emissie eis niet gehaald.

Stoffilters zijn er met verschillende soorten filterelementen. In grote lijnen wordt voor silofilters onderscheid gemaakt tussen de volgende filters: (1) polyester naaldvilt filterelementen: cassettes, enveloppen/zakken en slangen, of (2) polyestervlies filterelementen: patronen of polypleat elementen (platte patronen).

Alle bovengenoemde types van filters kunnen voor silo-ontluchting worden toegepast. Bepalend voor het succes is dat het te filteren product in acht wordt genomen en dat de piekbelastingen kunnen worden verwerkt zonder het filter te overbelasten.

Een polyestervlies filterelement mag in de praktijk slechts met 50-60% worden belast in vergelijking met een polyester naaldvilt filterelement. De reden is dat bij een polyestervlies filterelement alleen de tegenluchtstroom van de persluchtpuls voor reiniging zorgt. De filterelementen zijn vormvast en bewegen niet.

Een polyester naaldvilt element krijgt door de persluchtpuls echter wel een korte heftige beweging tijdens een persluchtpuls. Daarnaast is een polyestervlies filterelement niet geschikt om een hoge stofconcentratie te verwerken, omdat de ruimte tussen de vouwen snel dicht zal groeien. Op het moment dat dit gebeurt valt een deel van het filteroppervlak weg, waardoor het resterende open filteroppervlak nog meer belast wordt.


(foto's: Ralton)
door J. K. de Hooge, Ralton Engineering