• 31/10/2013

Exclusieve rechten verhandelen magnetocalorisch materialen voor BASF

Koelingssystemen op basis van magnetocalorische materialen maken een efficiëntere koeling mogelijk.

Trefwoorden: #aircontioning, #BASF, #FOM, #koeling, #koelinsystemen, #magnetocalorisch materialen, #Technologiestichting STW, #TU Delft, #Universiteit van Amsterdam

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- BASF New Business is een overeenkomst aangegaan met de Nederlandse Technologiestichting STW, TU Delft en de Universiteit van Amsterdam om de basispatenten voor magnetocalorische materialen van de mangaan/ijzerfamilie in licentie te nemen.

Koelingssystemen op basis van deze nieuwe materialen maken een efficiëntere koeling van koelkasten en airconditioningsystemen mogelijk en zullen waarschijnlijk conventionele compressortechnologie gaan vervangen.

De magnetocalorische technologie is voortgekomen uit onderzoeksprojecten (gestart in 2011), die uitgevoerd zijn door professor Ekkes Brück, eerst aan de Universiteit van Amsterdam en later aan de TU Delft.

STW heeft de onderzoeksprojecten gefinancierd en de resultaten gepatenteerd. BASF werkt al enkele jaren samen met Brück binnen een zogeheten Industrial Partnership Programme (IPP).

IPP’s zijn onderzoeksprogramma’s waarin de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) academische kennis koppelt aan industriële ambities door middel van hoogstaand fundamenteel onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.

BASF heeft het productieproces succesvol opgeschaald en vervolgens gebruik gemaakt van de optie in zijn contract door een licentieovereenkomst te tekenen.

“We hebben de weg gebaand voor het succesvol verhandelen door BASF door de basispatenten in licentie te nemen,” zegt dr. Carla Seidel, Vice President Energy bij BASF New Business GmbH. “TU Delft en BASF zullen hun gezamenlijke inspanningen om de efficiëntie van de innovatieve materialen te verbeteren voortzetten.”

BASF zal zijn magnetocalorische materialen onder het Quice merk verhandelen. Deze materialen zijn mangaan-ijzer-fosfor-silicium-legeringen. Ze bestaan dus uit overvloedig beschikbare en betaalbare grondstoffen.

Deze high-performance materialen laten optimale magnetocalorische eigenschappen zien over het hele temperatuurspectrum dat relevant is voor koeling en hebben een grote volumestabiliteit onder de condities waarin ze gebruikt worden.

Samen met zijn partners en klanten is BASF van plan deze technologie in de komende jaren op de markt gaan brengen.


(Guy Leysen) (bron: TuDelft, STW - foto: Wikipedia, schema van airco met conventioneel koelsysteem)

ACHTERGROND
Magnetocalorische materialen warmen op in een magnetisch veld en koelen weer af als ze uit dit magnetische veld gehaald worden. Een warmtepomp op basis van magnetocalorische materialen zou daarom een ideaal alternatief kunnen zijn voor traditionele koelingssystemen.

Koelingssystemen op basis van het magnetocalorisch effect zouden energieverbruik flink kunnen verminderen. Zulke systemen zijn daarom ideaal voor een breed scala aan toepassingen, zoals koelkasten en airconditioners. Met deze technologie zijn geen koelgassen nodig.