• 05/11/2013

Innovatie voor ultralaag bevriezen van onderzoeksmateriaal

De Nederlandse Wageningen UR en B.E.R.G. Koudetechniek & Klimaatbeheersing hebben een nieuw systeem gebouwd voor de opslag van onderzoeksmateriaal bij -80°C.

Trefwoorden: #B.E.R.G. Koudetechniek & Klimaatbeheersing, #onderzoeksmateriaal, #ultralaag bevriezen, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Guy Ackermans )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit maakt het bevriezen en bewaren van onderzoeksmateriaal een stuk veiliger, goedkoper en duurzamer in vergelijking met losse conventionele -80°C vriezers. Het systeem heet 'Radix Polaris' en bespaart jaarlijks 200.000 kWh.

Het gaat om het bewaren van biologisch onderzoeksmateriaal zoals weefsel en DNA. Normaliter zijn deze conventionele vriezers de grootste stroomgebruikers in een laboratorium. Ook warmen deze vriezers snel op, in geval van een stroomstoring en ze zijn duur in aanschaf en onderhoud.

De 'Radix Polaris' bestaat uit één koele ruime met daarin twee extreem geïsoleerde -80°C diepvriesunits van 12 meter lang, 2 meter breed en 80 cm hoog. De inhoud van deze units is net zo groot als die van 36 conventionele -80°C ultravriezers.

De compressoren en condensors bevinden zich in een nevenruimte, waar de onttrokken warmte wordt teruggewonnen. Dit bespaart 80% op het energiegebruik van conventionele vriezers. Bij een eventuele storing duurt het vijf dagen voordat het materiaal te ver is opgewarmd, waardoor er voldoende tijd is om de storing te verhelpen. Ook zijn de onderhoudskosten lager.

Volgens Wageningen UR is dit systeem radicaal anders dan de huidige praktijk. De verwachting is dat Wageningen UR en andere organisaties en bedrijven in de toekomst conventionele vriezers vervangen door een systeem als de 'Radix Polaris'.


(Lydia Heida)