• 06/11/2013

Ook Vlaamse laureaten op Galileo Masters 2013

Op de European Space Solutions Conference in München werden gisterenavond de prijzen uitgereikt van de Galileo Masters of The European Satellite Navigation Competition 2013.

Trefwoorden: #competentiecentrum Netwerken in Voertuigen, #European Satellite Navigation Competition, #Galileo Masters, #Kinexon, #POLS, #Qraqon, #Vives-hogeschool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kinexon )

ENGINEERINGNET.BE -- De algemene Europese winnaar was Kinexon uit München met "Precise Localisation and Monitoring for Sports and Healtcare".

Voor het eerst nam ook Vlaanderen, onder impuls en coördinatie van Innotek (beheerder van het ESA Business and Incubation Centre Flanders in Geel) en met medewerking van iMinds, aan deze wedstrijd deel.

Van de 22 inzendingen vielen drie bedrijven in de regionale prijzen: Qraqon, POLS en het competentiecentrum Netwerken in Voertuigen van de Vives-hogeschool (West-Vlaanderen).

Voor de tiende keer werden dit jaar in de European Satellite Navigation Competition (ESNC) de beste producten, diensten en innovaties gekozen die het gebruik van satellietnavigatie in het dagelijkse leven faciliteren.

Tijdens de ceremonie werden prijzen uitgereikt in 32 categorieën, met een totale prijzenpot van 1,07 miljoen euro. Er waren 413 volledige inschrijvingen van teams met in totaal 1200 deelnemers uit bijna 50 landen.

Deze wedstrijd werd in 2004 ingericht om innovatieve ondernemers aan te moedigen om toegevoegde waarde te bieden bij het dagelijkse gebruik van satellietnavigatie. Ondertussen is deze wedstrijd uitgegroeid tot het grootste innovatienetwerk voor dit soort toepassingen.

Vandaag zijn er meer dan 130 onderzoeks- en industriële partners die de ESNC-deelnemers ondersteunen om hun businessideeën uit te werken.

Verwacht wordt dat het aantal toestellen dat via satellietnavigatie werkt, tussen nu en 2022 in de EU zal toenemen van 218 miljoen naar 600 miljoen, goed voor een verdubbeling van de omzet tot 25 miljard euro.

Deze regionale prijzen werden uitgereikt:
Qraqon, dat Winnetou, een eenvoudig te installeren toestel om goederenwagons te traceren ontwikkelde, krijgt 10.000 euro cash medegefinancierd door het Agentschap Ondernemen en een incubatiepakket bij Innotek ter waarde van 5.000 euro.

POLS, ontwikkelde AlertUs, dat gegevens doorseint over de beweging en de lokalisatie van de persoon die het draagt, ontvangt een incubatiepakket bij iMinds ter waarde van 5.000 euro.

Een speciale prijs van Septentrio, een spin-off van Imec ging naar het competentiecentrum Netwerken in Voertuigen van de VIVES Hogeschool, dat een robotvoertuig ontwikkelt dat autonoom taken kan uitvoeren. Het centrum krijgt een integratiekit ter waarde van 3.100 euro.

De Galileo Masters in 2014
De elfde editie van deze wedstrijd loopt van 1 april tot 30 juni 2014.
De internationale kick-off zal plaatshebben in Rotterdam op 15 april, tijdens de European Navigation Conference in het World Trade Center.


(Guy Leysen)