• 13/11/2013

Havens van Antwerpen, Zeebrugge en Singapore harmoniseren LNG-bunkering

Tijdens buitenlandse missie onder leiding van Vlaams minister Hilde Crevits sluiten havens van Antwerpen, Zeebrugge en Singapore akkoord om de 'bunkerprocedures voor LNG te harmoniseren'.

Trefwoorden: #crevits, #haven, #hilde crevits, #Joachim Coens, #lng, #logistiek, #scheepvaart, #zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys, © P. Henderyckx, LNG-terminal in Zeebrugge )

ENGINEERINGNET.BE – Vanaf 2015 legt de International Maritime Organization strengere limieten op aan de zwaveluitstoot van scheepsmotoren. De nieuwe regels zullen in een eerste fase gelden in de zogenoemde 'Sulphur Emission Control Areas', waartoe onder meer het Kanaal, de Noordzee en de Baltische Zee behoren. In 2020 moet ook de zwaveluitstoot van de scheepmotoren buiten die gebieden omlaag.

Dat vooruitzicht stelt de scheepsvaart voor problemen. De nakende deadline vormt een grote uitdaging, enerzijds om de ombouw van alle schepen logistiek op tijd rond te krijgen, maar anderzijds ook omdat de aanpassingswerken meerkosten met zich mee zullen brengen.

Maar niet alleen de scheepvaart staat onder druk, ook alle havens moeten investeren in de ontwikkeling van de juiste infrastructuur om schepen een alternatieve brandstof te laten bunkeren. Daarbij wordt LNG - vloeibaar aardgas - door specialisten als de grote kanshebber erkend.

In vergelijking met de gangbare zware stookolie is zwavelarme maritieme diesel als alternatief immers bijzonder duur en dat geldt ook voor het uitrusten van schepen met ontzwavelingsinstallaties, een technologie die bovendien nog in ontwikkeling is. LNG daarentegen heeft een betere prijsstructuur, de uitstoot van zwavel en fijn stof zijn verwaarloosbaar en bovendien daalt de koolstofuitstoot met 15-20%.

Havens die in de toekomst over een infrastructuur waarbij het LNG-bunkeren volgens dezelfde procedures (bijv. inzake veiligheid) verloopt, hebben een voetje voor. Precies dat is de reden waarom de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Singapore – de grootste bunkerhaven ter wereld - een samenwerkingsakkoord getekend hebben: ze engageren zich om 'de bunkerprocedures zoveel mogelijk te harmoniseren'.

En omdat de processen nog niet volledig op punt staan, gaan ze ook allerlei informatie uitwisselen en onderzoeksprogramma's opzetten, zo melden de drie in een mededeling.

Ook de betrokkenheid van Zeebrugge ligt voor de hand. Die haven herbergt de aardgasterminal van Fluxys, één van de grootste aardgashubs in Europa en goed voor 15 procent van de gasdistributie op het continent.

Joachim Coens, Gedelegeerd bestuurder Port of Zeebrugge: "Daardoor is het vanzelfsprekend we een voortrekkersrol wil spelen. Samen met onder meer Fluxys werken we al enkele jaren aan een aantal pilootprojecten voor de introductie van LNG als brandstof voor de scheepvaart."

"Bovendien wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de faciliteiten voor het laden van LNG-vrachtwagens en wordt de bouw van een bunkerbarge voorbereid. En de uitbreiding van de aardgasterminal met een nieuwe steiger voor het laden en lossen van aardgas zal in 2015 ook nog een versterking zijn voor onze aardgashub."

De overeenkomst kwam tot stand tijdens een internationale missie van ' Flanders Port Area' onder de leiding van Vlaams minister Hilde Crevits.


(Bert Belmans)