• 21/11/2013

Wikkelen grote Ex-stator gestart bij Maintenance Partners

Half november werd zeer grote Ex-stator van Nederlandse klant geleverd bij Maintenance Partners in Belgische Zwijndrecht. De isolatie vertoont veroudering en moet vervangen worden.

Trefwoorden: #ex, #explosieveilig, #maintenance, #maintenance partners, #onderhoud, #stator

Lees verder

Nieuws

( Foto: Maintenance Partners )

ENGINEERINGNET – Met de levering in het atelier te Zwijndrecht is de aftrap gegeven van het afbouwen van een motor van 12MW die bij een – niet nader genoemde - Nederlandse klant een hypercompressor aandrijft.

De compressor zelf is een bedrijfskritische machine. Om de productie zo kort mogelijk stil te leggen, is ervoor gekozen om een volledig nieuwe stator te bouwen met exact dezelfde afmetingen en specificaties.

De reden is dat deeltjesonlading vastgesteld is door middel van 'partial discharge'-metingen. Dat is een indicatie van slijtage of veroudering van de isolatie.

Gebrekkige isolatie kan op lange termijn een potentieel gevaar vormen voor de werkomgeving doordat het tot de uitstoot van ozongas kan leiden. Ozon is een zeer agressief gas dat bovendien de isolatie verder aantast, wat het verouderingsproces van het isolatiemateriaal nog eens versnelt.

Het afbouwen bestaat de komende maanden uit het wikkelen van de stator en het aanbrengen van de isolatie. Doordat de motor geïnstalleerd is in een explosiegevaarlijke omgeving wordt de stator volgens Ex-specificaties opgeleverd.

Om de beschermingsgraad van de motor te verzekeren volgt DEKRA (het voormalige Kema) gedurende het proces of het afbouwen volgens de Ex-normen verloopt.

Als alles goed gaat, zal de stator in het eerste kwartaal van 2014 terug naar de site van de klant getransporteerd worden. Daar wordt hij dan geplaatst, vervolgens wordt de originele rotor geïnstalleerd en de motor opgeleverd.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het gaat om een motor van een zeer groot formaat - een breedte van 6,3 meter en een hoogte van 5,2 meter - en met bijzondere specificaties: Type: wisselstroom - Vermogen: 12MW - Spanning: 10 kilovolt - Toerental: 32 polig / 188 rpm - Bescherming: Ex (non sparking).