• 27/11/2013

Belgomilk investeert 127,5 miljoen in productie-uitbreiding

Belgomilk bereidt zich voor op afschaffing melkquotum in 2015 en investeert in meer verwerkingscapaciteit in Langemark en Kallo. De Vlaamse regering verleent één miljoen euro opleidingssteun.

Trefwoorden: #belgomilk, #economie, #milkobel, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Belgomilk, met op Vlaamse bodem vestigingen in Moorslede, Langemark en Beveren-Kallo, behoort tot de zuivelcoöperatie Milcobel en produceert kazen, melkpoeders en poedermengsels bestemd voor verdere verwerking in allerlei voedingsproducten.

In die twee laatste fabrieken investeert Belgomilk 127,5 miljoen euro in productiemiddelen, digitalisering en slimme productie. Hierdoor kunnen de vestigingen in Langemark en Beveren-Kallo omgevormd worden tot - in het jargon van de Vlaamse regering - 'voedingsfabrieken van de toekomst'.

In Langemark gaat het om een fabriek voor mozzarellakaas, in Beveren-Kallo om melkpoeders en babyvoeding. Belgomilk nam in 2012 al een nieuwe kaasfabriek in Moorslede in gebruik, en bouwt op dit ogenblik ook een nieuwe mozzarellafabriek in Langemark. Verwacht wordt dat de productie in de eerste helft van 2014 zal opstarten.

De investeringen hebben alles te maken met de afschaffing van het EU-melkquotum in 2015. Veel zuivelbedrijven maken zich op voor een grotere toestroom van de verwerken grondstof – melk dus.

Zo wil bijvoorbeeld Milcobel, de coöperatieve achter Belgomilk, meer industriële kazen, boter, wei en poeders gaan produceren.

Met de realisatie van die investeringen gaat een ambitieus opleidingsprogramma voor het personeel gepaard dat is begroot op bijna 6 miljoen euro, gespreid over drie jaar, waarvan de Vlaamse regering een kleine 1 miljoen subsidieert.

Eddy Leloup, Directeur Coöperatiezaken: "Het gaat hierbij om de toewijzing van opleidingssteun in het kader van de gedane, lopende en nog uit te voeren investeringen. Zeg maar, het meerjaren-ontwikkelingsplan binnen de Milcobel-groep in het kader van de vernieuwde kaasfabriek, de mozzarella-uitbreiding en de upgrade van de melkpoederfabriek."

Bij Belgomilk werken momenteel zo’n 530 mensen. Tegen eind 2016 worden 60 nieuwe jobs in het vooruitzicht gesteld.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Milcobel is een coöperatieve van melkveehouders die verschillende bedrijven overkoepelt: boter, melkpoeder en kaas in Belgomilk, consumptiemelk en afgeleiden in Inza, roomijs in Ysco, en handel, verpakking en versnijding van kaas in Jan Dupont en Camal. De groep heeft 9 vestigingen in België, Frankrijk en Nederland.