• 28/11/2013

Nederlandse overheid trekt miljoenen uit voor stimulering bedrijfsleven

Het komende jaar komen via diverse regelingen vele miljoenen beschikbaar voor het versterken van de positie van Nederlandse bedrijven in het buitenland.

Trefwoorden: #buitenlandse handel, #Lilianne Ploumen, #Nederlandse overheid, #ontwikkelingssamenwerking, #Rijksoverheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijksoverheid, Lilianne Ploumen: minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking )

ENGINEERINGNET.NL -- Om Nederlandse bedrijven gemakkelijker mee te laten doen aan projecten op het gebied van infrastructuur in het buitenland, is er 60 miljoen euro beschikbaar.

Deze subsidie wordt uitgekeerd in het kader van de ORIO-regeling, wat staat voor 'ontwikkelingsrelevante infrastructuurontwikkeling'. De regeling is specifiek bedoeld voor projecten in landen met een lage- of middeninkomen.

In 2014 reserveert de Nederlandse overheid 10 miljoen euro voor de internationalisering van het midden- en kleinbedrijf. Ook komt er 40 miljoen euro beschikbaar voor publiek-private partnerschappen op het gebied van duurzaam ondernemen en voedselzekerheid.

Er komt 1,3 miljard euro vrij voor ontwikkelingssamenwerking, waarbij er vier speerpunten zijn: voedselzekerheid, water, veiligheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Nederlandse bedrijven die bijvoorbeeld technologie leveren op deze gebieden kunnen hiervan profiteren.

Ook gaat volgend jaar het Dutch Good Growth Fund van start. Dit fonds richt zich op export- en investeringsfinanciering aan Nederlandse en lokale ondernemers voor activiteiten in ontwikkelingslanden, ofwel opkomende markten.

In 2014 en 2015 is hiervoor 100 miljoen euro beschikbaar, in 2016 ligt dit bedrag op 250 miljoen euro en in 2017 op 300 miljoen euro.


(Lydia Heida)