• 04/12/2013

Frank De Winne ziet mooie toekomst weggelegd voor drones

Frank De Winne aanvaardt peterschap van BeUAS, de belangenvereniging van de Belgische onbemande luchtvaart of ‘drone’-technologie. Even Amazon bellen om lid te worden?

Trefwoorden: #amazon, #BeUAS, #de winne, #drone, #frank de winne, #gatewing, #geo, #ict, #technologie, #uav

Lees verder

Techniek

( Foto: Gatewing / Trimble )

ENGINEERINGNET.BE – Drones of Unmanned Aerial Vehicles, ze halen vandaag wereldwijd krantenkoppen nu Amazon enkele dagen geleden uitpakte met zijn 'Prime Air'-project om multicopters op commerciële schaal in te zetten voor het afleveren van pakjes.

BeUAS werkt zichzelf in de kijker door er ons op attent te maken dat ir. Frank De Winne afgelopen zomer het peterschap van de vereniging heeft aanvaard. Dat past naadloos bij één van de doelstellingen van de belangengroep: een positief imago creëren voor de sector, die al te vaak wordt geassocieerd met militaire toepassingen en geheimdoenerij.

'Hij heeft als burgerlijk ingenieur, militair piloot en astronaut ervaring met alle facetten van lucht- en ruimtevaart', aldus de vereniging, 'en ruimtevaart en drones sluiten goed bij elkaar aan: de technologie vindt zijn oorsprong in multidisciplinaire ontwikkeling voor de ruimtevaart'.

"Onbemande vliegtuigen kunnen inderdaad een belangrijke aanvulling vormen bij informatie die momenteel wordt aangeleverd door satellieten", beaamt De Winne, momenteel hoofd van het ESA Astronauten centrum in Keulen.

"Een veel belovende sector is bijvoorbeeld de landbouwsector waarbij deze nieuwe technologieën het mogelijk maken om het gebruik van pesticiden en kunstmatige meststoffen terug te dringen."

In België zijn verschillende bedrijven actief in de UAV-branche. Een van de meest beloftevolle op technisch vlak is Gatewing, een jonge technostarter die in een vroeg stadium (april 2012) werd opgeslorpt door het Amerikaanse Trimble, en nog altijd vanuit Gent opereert.

Experts zien een mooie toekomst weggelegd voor deze technologie, bijvoorbeeld voor fotografie, geo-informatie, landbouw, beheer en toezicht van infrastructuur, visserij en monitoren van flora en fauna, brandbestrijding, weers- en klimaatstudies, veiligheid, wetshandhaving en broadcasting, om er maar enkele te noemen.

Ook bij het onderzoekscentrum VITO worden in het kader van aardobservatie geavanceerde instrumenten ontwikkeld voor diverse platformen. Enkele voorbeelden zijn APEX, een hyperspectrale vliegtuigscanner; MEDUSA, een lichtgewicht UAV camera; en Proba-V, een multispectraal satellietinstrument.


(Bert Belmans)