• 09/12/2013

Moon Express wil al in 2015 privaat ruimtetuig op maan zetten

Amerikaanse Moon Express wil als privébedrijf al in 2015 een 'groen' ruimtetuig op maan laten landen. Een mededinger naar de Google Lunar XPrize van 30 miljoen dollar.

Trefwoorden: #bezos, #branson, #moon express, #musk, #ruimtevaart, #space advertures, #Virgin Galactic, #virgin galactic

Lees verder

research

ENGINEERINGNET - Moon Express, een privaat bedrijf uit de Vs, stelde eind vorige week in Las Vegas de commerciële MX-1 voor. Dat is een multifunctioneel en baanbrekend ruimtetuig dat in staat is goederen en personen af te zetten op de maan voor een fractie van de huidige kost.

De MX-1 gebruikt roboticatechnologie, geavanceerde micro-avionica in combinatie met een unieke toroidale structuur. Het resultaat is een ‘groen’ ruimtetuig dat wordt aangedreven door zonlicht en gebruikt maakt van waterstofperoxide als voornaamste brandstof.

De CEO van het bedrijf, Bob Richards, heeft het over de iPhone van de ruimte. De MX-1 heeft de afmetingen van een salontafel en kan voor vele doeleinden worden gebruikt.

Het kan dienen als lanceerplatform voor satellieten of ruimteafval opruimen. Bovendien opent de ontdekking van water op de maan mogelijkheden voor brandstofbevoorrading op de aardsatelliet.

De commerciële en economische exploitatie van de maan zou de volgende stap kunnen zijn. Het bedrijf wil de MX-1 dan ook in eerste instantie gebruiken voor de exploratie van de maan. Mogelijk kan de maan immers een oplossing bieden voor de grondstofschaarste op aarde.

Het afleveren van de eerste private vracht op de maan kan hen de Google Lunar XPrize van 30 miljoen dollar kunnen opleveren.

Ondernemingen hebben tot mei 2015 de kans om deze prijs in de wacht te slepen als ze erin slagen op de maan te landen met een privaat toestel. Moon Express plant dan ook haar ‘maiden voyage’ in 2015.


(Saskia Van Hoyweghen) (foto's: Moon Express)

ACHTERGROND
Na het opschorten van eigen ruimtevluchten door NASA, heeft een hele reeks commerciële bedrijven zich op het ontstane 'gat in de markt' gestort.

Zo schoot een kleine week geleden Space X, het bedrijf van de visionaire Zuid-Afrikaan en Pay-Pal oprichter Elon Musk, voor de allereerste maal een satelliet met een commerciële draagraket de ruimte in.

Space Advertures nam tijdens een bevoorradingbezoek aan het ruimtestation ISS al negen privépersonen mee de ruimte in, en Virgin Galactic van Richard Branson werkt volop aan een ruimteveer voor toeristische suborbitale vluchten. Ook Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft een eigen ruimtevaartbedrijf, Blue Origin.