• 09/12/2013

VBO: motor bedrijfsinvesteringen slaat niet terug aan

'Van een duurzaam herstel is nog geen sprake'. Dat stelt VBO op basis van rondvraag. 'Noch de motor van investeringen noch die van banencreatie slaat terug aan'.

Trefwoorden: #banen, #economie, #investering, #jobcreactie, #jobs, #vbo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE – Uit de halfjaarlijkse rondvraag van VBO blijkt dat op dit ogenblik 53% van de sectoren uitgaat van een verbetering van de economische activiteit in de komende zes maanden. Dat is, stelt de werkgeversorganisatie, 'het beste resultaat van de afgelopen zeven jaar, met uitzondering van december 2010'.

Maar daar houdt het positieve nieuws op: bijvoorbeeld inzake tewerkstelling verwacht slechts 10% beterschap. 90% is evenredig verdeeld over een status-quo en een mogelijk verdere daling.

VBO: 'Tussen 2007 en 2012 blijkt het grootste deel niet in de marktsector (+6.900), maar wel in de niet-marktsector (+163.500) te zijn gecreëerd'. Zoals geweten, herverdeelt de niet-marktsector de welvaart die door de marktsector wordt gecreëerd.

Wat betreft de investeringen gaat zo’n kleine 30% van de sectoren uit van een verbetering: ongeveer de helft verwacht daarentegen eerder een stabilisering.

VBO: 'Samen met de bezettingsgraad van het productievermogen die op een relatief laag niveau blijft noteren, doet dit vermoeden dat de investeringen van de ondernemingen (en zeker de uitbreidingsinvesteringen) ondermaats zullen blijven'.

Bovendien: 'Onze handelsbalans sluit al vijf jaar achter elkaar in het rood af. We blijven marktaandeel verliezen ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland en Nederland'.

“Enkel door in te zetten op de concurrentiekracht van onze ondernemingen zullen we ervoor kunnen zorgen dat het economisch herstel niet aan snelheid verliest en dat de jobmotor in de marktsector terug aanslaat”, aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.


(Bert Belmans)