• 10/12/2013

Energiecentrale die draait op mijnwater krijgt meer klanten

Heerlen bouwde in 2008 de eerste energiecentrale ter wereld die mijnwater als bron gebruikt, wat nu is geëvolueerd tot een intelligent netwerk om gebouwen zowel te verwarmen als te koelen.

Trefwoorden: #Agentschap NL, #Energiecentrale, #Heerlen, #mijnwater

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia (Jvoncken )

ENGINEERINGNET.NL -- De kilometerslange mijngangen onder Heerlen zijn gevuld met water, dat zich op verschillende dieptes bevindt.

Op een diepte van 700 meter ligt de temperatuur al op 30 graden Celsius, wat het water geschikt maakt als warmtebron. Water dat zich op hoger gelegen stukken bevindt, is een stuk koeler en vanaf 18 graden Celsius als koudebron te gebruiken. De totale hoeveelheid water in deze oude mijngangen ligt rond de 11 miljoen kubieke meter.

In 2008 ging een pilot van start waarbij op een diepte van 700 en 250 meter twee bronnen zijn geboord om respectievelijk warm en koud water op te pompen. Ook werd er op 350 meter diepte een retourbron gevestigd.

Nu is de tweede fase van dit project van start gegaan, onder de naam Mijnwater 2.0. Dit is een intelligent netwerk dat gebouwen geheel vraaggestuurd warm en koud water levert, hergebruikt en onderling laat uitwisselen.

Naast bestaande klanten als het CBS-kantoor en het gebouwencomplex Heerlerheide Centrum, komen er nu twee klanten bij: het gerenoveerde kantoor en datacentrum van APG en de Arcus Campus.

Agentschap NL verleende subsidie aan dit project via de Unieke Kansen Regeling (UKR). Kritiek is er ook op het project. Een lokale bron, Hart Leers, stelt dat dit project al zo'n 18 miljoen euro heeft gekost maar tot op heden nog maar 60.000 euro per jaar oplevert.


(Lydia Heida) , schachtgebouw Heerlen)