• 10/12/2013

Modernisering Antwerps controlecentrum De Lijn kost 1,5 miljoen

Vervoersmaatschappij De Lijn laat bestaande afstandssturing in het premetro controlecentrum van Antwerpen ombouwen naar nieuw visualisatiesysteem. Kostprijs: 1,5 miljoen euro.

Trefwoorden: #antwerpen, #de lijn, #egemin, #investering, #logistiek, #maintenance, #onderhoud, #plc, #verkeerscentrum, #visualisatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Egemin )

ENGINEERINGNET.BE - Eind 2014 wil De Lijn zijn bestaande controlecentrum voor de tramlijnen in het Antwerpse gemoderniseerd hebben.

Het huidige systeem bestaat uit afstandstoezichtcontrollers, synoptiekwanden en logging-PC’s en was naar verluidt 'niet langer geschikt voor de continue uitbreiding van de verschillende tramlijnen in Antwerpen'.

De vervoersmaatschappij laat nu weten dat het na een aanbesteding op basis van een gewogen prijs/kwaliteitscriterium Egemin gekozen heeft om de opdracht uit te voeren. Aan het project hangt een prijskaartje van 1,5 miljoen euro.

Het nieuwe PLC-visualisatiesysteem zal instaan voor de afstandsbewaking en de energievoorziening van de verschillende tramlijnen.

Zo zal het centrum alle contacten van schakelaars over de trajecten oppikken en ze vanop afstand bedienen. Op energievlak controleert het systeem alle hoogspanningscabines die de gelijkrichters voeden voor het sturen van de tramlijnen. Wanneer er zich een storing voordoet, kan het centrum het probleem direct situeren en opdrachten uitsturen voor de herstellingen.

“Het visualisatiesysteem moet open en flexibel zijn voor toekomstige uitbreidingen aan het vervoersnet in Antwerpen”, zegt Tom Haesebrouck, projectmanager bij Egemin Automation. “Dat maakt het project uniek voor Vlaanderen.”


(Bert Belmans)