• 10/12/2013

Dynamische getijdenenergiecentrale stap dichterbij (+video)

Na een Chinees haalbaarheidsonderzoek krijgt een Nederlandse idee voor een dynamische getijdenenergiecentrale krijgt steeds meer vorm.

Trefwoorden: #Arcadis, #duurzame energie, #Dynamic Tidal Power, #getijdenenergiecentrale, #POWER, #tidal power

Lees verder

nieuws

( Foto: screenshot Youtube video, ThePOWERprogramme )

ENGINEERINGNET -- De Nederlandse overheid investeerde reeds 900.000 euro en verschillende Chinese partijen voerden een haalbaarheidsonderzoek naar deze bijzondere vorm van energiewinning uit (kostprijs bijna 2 miljoen euro).

In februari komen de Nederlandse en Chinese onderzoekers bij elkaar om de technische details door te nemen. In april worden dan de economische aspecten besproken en wordt er beslist over het vervolg.

Volgens het consortium POWER kan het concept ‘Dynamic Tidal Power’ (DTP) op zeer grote schaal energie worden opgewekt voor vele miljoenen huishoudens.

Dynamic Tidal Power is een conceptueel nieuwe technologie voor de ontwikkeling van getijdenenergie. Het opwekken van duurzame energie kan op grote schaal gecombineerd worden met andere gebruiksfuncties in kustgebieden.

De ontwikkeling van DTP heeft de grootste kans van slagen in China, Korea en het Verenigd Koninkrijk, vanwege de fysieke omstandigheden van de kustzones en de hoge mate van energiebehoeften in deze landen.

Het principe van DTP vraagt om een vele kilometers lange dam dwars op de kust (zie youtubefilmpje). Door het specifieke gedrag van het getij blijkt voldoende waterstandsverschil over de dam te ontstaan waaruit elektriciteit kan worden opgewekt.

Een belangrijk voordeel van deze methode is dat er geen kustinham hoeft te worden afgesloten. Uit eerdere studies is gebleken dat een DTP langs de kust van China in de orde van 15.000 MW opgesteld vermogen kan krijgen, wat overeenkomt met het vermogen van de allergrootste waterkrachtcentrales ter wereld.

Het POWER consortium bestaat uit de volgende bedrijven: Strukton Engineering, Arcadis, TU Delft, Pentair Nijhuis, DNV Kema, Oranjewoud, Imares, en H2iD.


(Guy Leysen)