• 13/12/2013

Oranje Handelsmissiefonds ondersteunt innovatieve Nederlandse producenten

De keuze viel op tien bedrijven die voor het betreden van buitenlandse markten het komend jaar hulp krijgen van het Oranje Handelsmissiefonds.

Trefwoorden: #HeatMatrix, #innovatie, #Inuteq, #Ojah, #Oranje Handelsmissiefonds, #PathoFinder, #Spijkstaal Elektro

Lees verder

Nieuws

( Foto: OMHF, screenshot Youtube video: Inuteq, Rob Verweij )

ENGINEERINGNET.NL -- Het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) is een initiatief van ING, KLM en MKB-Nederland, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het fonds is gericht op het versterken van de positie van de Nederlandse maakindustrie in het buitenland.

Volgend jaar krijgen tien innovatieve Nederlandse producenten hulp bij het betreden van verschillende buitenlandse markten. Zij zijn een jaar lang te volgen via video's op de site van het fonds. Tot de winnaars behoren onder meer HeatMatrix, Spijkstaal Elektro, Ojah, PathoFinder en Inuteq.

HeatMatrix heeft een warmtewisselaar ontwikkelt voor het terugwinnen van grote hoeveelheden industriële restwarmte. Dit brengt ook de CO2-uitstoot terug. Hun warmtewisselaar is al in gebruik bij E.On, Stork, BP, Koole Tank Storage en Dürr Systems. Doel is het betreden van de Oost-Europese en Aziatische markt.

Spijkstaal Elektro bouwt elektrische voertuigen, zoals trekkers, platformwagens, bestel- en vrachtwagens, (mini) bussen, stadsauto's en tweewielers. Afnemers bevinden zich onder andere in de luchtvaartindustrie, sierteelt, defensie, openbaar vervoer, zorg, bezorg- en pakketdiensten, recreatie, horeca en lokale overheden. Het bedrijf richt zich specifiek op het verbeteren van de efficiëntie van logistieke processen. Daar liggen ook kansen in opkomende landen.

Ojah is opgericht door drie Wageningse onderzoekers en maakt vlees van peulen. Het bedrijf heeft een eigen productielocatie in Ochten en levert aan diverse partijen in Nederland, Duitsland, België, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Nu wil Ojah zich ook gaan richten op het Midden-Oosten, door deel te nemen aan de Dubai Gulfood beurs.

PathoFinder ontwikkelt multiparameter testen voor het aantonen van infectieziekten bij de mens. De testen richten zich op het bepalen van het erfelijk materiaal (RNA of DNA) van de ziekteverwekker (virus, bacterie, parasiet). Deze ziekteverwekkers veroorzaken vaak dezelfde klachten bij patiënten, zodat het voor artsen heel moeilijk is om te bepalen wat de oorzaak van de ziekte is. De ambitie van Pathofinder is om haar producten ook te vermarkten in China.

INUTEQ heeft producten ontwikkeld om het lichaam voor langere tijd te koelen via verdamping, maar zonder het lichaam nat te maken. Er is inmiddels een vest, een pet en een helm ontworpen, als mede inlays en pads. Vanuit verschillende sectoren, zoals de bouw, defensie, de oliesector en de medische sector, is hiervoor interesse. Het bedrijf verkoopt deze producten al wereldwijd, maar wil in nog meer landen actief zijn.


(Lydia Heida)