• 18/12/2013

TU/e start windstudie in Rotterdamse haven

De TU Eindhoven gaat in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) de windstromen in de Rotterdamse haven in kaart brengen.

Trefwoorden: #Haven van Rotterdam, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e, #windstudie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Het project, onder leiding van prof. Bert Blocken (faculteit Bouwkunde), moet een softwareapplicatie opleveren waarin de windsnelheid en -richting op elke gewenste locatie in de haven tot op tien centimeter nauwkeurig bepaald kan worden.

Dit is informatie waarmee grote containerschepen vaker en slimmer de haven in kunnen worden geloodst. Met ongeveer duizend vierkante kilometer is dit het grootste gebied ooit waarop windonderzoek in zulk detail wordt toegepast.

Op dit moment wordt de windinformatie voor de Rotterdamse haven gegeven door één KNMI-meetpunt dat op een pier ver in het water staat. Bij windsnelheden boven 11 m/s is het voor de grootste containerschepen onvoldoende veilig om de haven binnen te varen.

Het kan binnenin de haven echter minder hard waaien dan het meetpunt aangeeft, waardoor in de praktijk schepen onnodig buiten de haven moeten wachten.

Bij de windstudie, die deze week is gestart, worden aan de hand van meetstations en computersimulaties de windstromen in de haven in kaart gebracht. De berekeningen zullen ruim vier maanden in beslag nemen. Dit levert een groot databestand op, waarbij elke windsnelheid en –richting van het KNMI-meetpunt kan worden vertaald naar lokale windgegevens op elke gewenste plek in de haven.

Een applicatie voor pc en mobiele telefoon stelt het havenpersoneel straks in staat vrijwel in real-time op de hoogte te zijn van de windinformatie ter plekke. Ook zullen de windstromen meegenomen worden in simulatoren die personeel trainen in het naar binnen begeleiden van schepen.


(bron: TU/e, foto: Wikipedia (NASA World Wind), Rotterdamse Haven)