• 18/12/2013

Agoriaprijs 2013 voor Ken Vanherpen

Ken Vanherpen, industrieel ingenieur, won de Agoriaprijs voor de methode waarmee putten en defecten in het wegdek makkelijk in kaart kunnen worden gebracht.

Trefwoorden: #Agoriaprijs, #CAN-bus, #Vlaamse scriptieprijs, #wegdekbeheer

Lees verder

Nieuws

( Foto: ©Yorick Jansens )

ENGINEERINGNET.BE -- Ken Vanherpen sleepte de Agoriaprijs in de wacht met zijn scriptie “Voertuigsensoren in functie van wegdekbeheer” waarmee hij in 2013 aan de Karel de Groote Hogeschool afstudeerde.

In opdracht van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) ontwikkelde Vanherpen een methode om defecten in het wegdek in kaart te brengen. Daarvoor maakte hij gebruik van de sensorgegevens op het zogenaamde ‘CANbus-systeem’, waarmee bijna alle personenwagens standaard zijn uitgerust.

Zijn methode biedt een alternatief voor het ARAN-meetvoertuig waarmee het Agentschap Wegen en Verkeer de staat van het Vlaamse wegdek momenteel opvolgt. Door de hoge kostprijs van zo’n 2 miljoen euro rijdt er maar één zo’n voertuig in Vlaanderen rond.

De nieuwe methode die hij ontwikkelde maakt het mogelijk om putten en andere oneffenheden in het wegdek sneller op te sporen, zodat ze ook sneller kunnen worden hersteld. Het VIM implementeerde de veelbelovende technologie alvast als proef in een aantal wagens.

Verder werden nog twee scripties bekroond. Caroline Eykens kaapte de Eos-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek weg met haar studie naar de behandeling van ALS.

De Klasseprijs voor de beste onderwijsscriptie ging naar historicus Sander Verwerft die de Theresiaanse schoolhervormingen, de eerste grote schoolhervorming aan het eind van de 18e eeuw, onder de loep nam.

Interieurarchitecte Paulien Smets won dan weer de Vlaamse scriptieprijs, een oorkonde en een geldsom van €2.500, met felicitaties van minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Ingrid Lieten.

De alumna van de voormalige Provinciale Hogeschool Limburg verkende de mogelijkheden voor een nieuwe invulling voor de ruïne van de oude jeneverstokerij Claes in Kuringen. De jeneverstokerij werd in haar scriptie omgevormd tot een fictief kunstencentrum.


(Saskia Van Hoyweghen)