• 18/12/2013

MidAmerican bestelt voor 1 miljard aan windturbines bij Siemens

Dochterbedrijf van Warren Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway koopt in één klap 448 windturbines bij Siemens. Te verdelen over 5 projecten en goed voor 1 miljard dollar.

Trefwoorden: #economie, #iowa, #midamerican, #siemens, #wind, #windmolen, #windpark, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET -- MidAmerican Energy, een energiebedrijf uit Iowa en dochter van het investeringsfonds Berkshire Hathaway van vermaard belegger Warren Buffett, plaatst een order van niet minder dan 448 turbines bij de Duitse engineeringgroep Siemens.

De bestelling staat te boek als de wereldwijd de grootste ooit in de sector van de onshore windturbines. In totaal gaat het om 1.050MW vermogen, waarbij elke turbine goed is voor 2,3MW. De turbines worden de volgende jaren op vijf verschillende locaties in Iowa neergepoot en moeten in 2015 operationeel zijn.

Het is de Amerikaanse tak van Siemens Energy die de bestelling – inclusief installatie en onderhoud - in de wacht sleepte. De gondel en de rotorbladen zullen 'US Made' in de VS gebouwd worden in de Fort Madison fabriek van Siemens. Die heeft sinds 2007 naar verluidt al meer dan 9.000 bladen gefabriceerd.

Siemens is huisleverancier van de Amerikaanse energieproducent: in 2010 ontving het ook al een order voor 258 turbines van hetzelfde type. En tegen opleverdatum 2015 zal Siemens voor 2,2GW aan groene productiecapaciteit aan MidAmerican uitgeleverd hebben.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De VS maakt momenteel een inhaalbeweging in windenergie en is grootschalig windparken aan het bouwen. In 2012 bijvoorbeeld werd een recordbedrag van 25 miljard dollar aan privékapitaal geïnvesteerd in nieuwe windparken.

Dat was bijna de helft - 42% - van alle elektrische productiecapaciteit die vorig jaar aan het net werd toegevoegd. Dat jaar stond windenergie ook voor de eerste maal te boek als de grootste energiebron in de VS.