• 19/12/2013

Luchtkwaliteit aan beterhand in Vlaanderen, maar…

Nieuwe rapport 'Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest 2012' bevestigt trend van afgelopen jaren dat er beterschap is. Maar er blijven knelpunten, meldt de Vlaamse Milieu Maatschappij.

Trefwoorden: #ecologie, #fijn stof, #luchtkwaliteit, #milieu, #ozon, #vmm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de beoordeling van de luchtkwaliteitsresultaten in 2012 blijkt dat Vlaanderen de Europese doelstellingen voor heel wat stoffen haalt. Voor nikkel is dat zelfs de eerste keer.

'Ondanks die gunstige trend blijven er nog een aantal knelpunten', stelt VMM. 'Voor fijn stof worden de jaargrenswaarden gerespecteerd, maar blijft de dagconcentratie in 4 van de 35 meetstations nog op te veel dagen te hoog'.

De gemeten ozonconcentraties bleven onder de Europese streefwaarden, maar de Europese langetermijndoelstellingen voor ozon zijn momenteel nog ver buiten bereik.

Ook stikstofoxiden blijven een aandachtspunt. Voor zware metalen zien we, aldus VMM, enkel voor arseen en cadmium een lokaal probleem nabij gekende industriële bronnen.


(Bert Belmans)

OVER HET RAPPORT
Het rapport beschrijft de evolutie van de algemene luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest over de jaren heen en toetst de concentraties aan de Vlaamse en Europese wetgeving. De meetresultaten worden ook vergeleken met de richtwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tot slot komen ook algemene tendensen in de geografische spreiding van de luchtverontreiniging en aandachtspunten op het vlak van de luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest aan bod.