• 20/12/2013

Sophie Dutordoir stapt op bij Electrabel en GDF Suez (+reactie)

Na 24 jaar dienst verlaat topmanager Sophie Dutordoir op 1 januari Electrabel en meteen ook de hele GDF Suez groep. 'Een persoonlijke beslissing die ik al een tijdje geleden genomen heb'.

Trefwoorden: #dutordoir, #electrabel, #elektriciteit, #energie, #gdf suez, #hansen, #Mestrallet

Lees verder

personalia

ENGINEERINGNET.BE – CEO Sophie Dutordoir houdt er na 24 jaar dienst mee op bij GDF Suez filiaal Electrabel.

"Het is een persoonlijke beslissing die ik enige tijd geleden heb genomen om op mijn vijftigste en na 24 jaar bij Electrabel, een andere professionele richting uit te gaan."

"Het is ook een beslissing die ik pas wou uitvoeren nadat ik, samen met alle medewerkers van Electrabel, het tij tegenover onze onderneming kon doen keren en de objectiviteit, rationaliteit en sereniteit kon herstellen. 2013 was in die context een sleuteljaar."

"Er is ook opnieuw een constructieve dialoog met alle gesprekspartners met wederzijds begrip voor ieders rol en verantwoordelijkheden."

De leiding van Electrabel werd destijds door Gérard Mestrallet en Jean-Pierre Hansen aan Dutordoir toevertrouwd.

Electrabel kwam vorig boekjaar in woelig water en boekte 106 miljoen euro verlies. Aan de basis van de slechte resultaten lagen vooral het stilliggen van de twee kerncentrales Doel-2 en Tihange-3 door de ontdekking van waterstofbelletjes in de reactorvaten en de uitstroom van klanten. Dutordoir slaagde erin het tij te keren, en zag dit jaar zijn klantenbestand terug groeien.

Het Atoomagentschap IAEA prees onlangs nog de manier waarop nucleaire regulator FANC en Bel V - in nauwe samenwerking met Electrabel - de problemen met reactorvaten van Doel en Tihange hebben aangepakt.

Philippe Van Troeye, tevens Directeur voor alle productieactiviteiten op het niveau van de Divisie Energie Europa, volgt haar op als Directeur Generaal. Van Troeye werkt sinds 1988 voor het energiebedrijf. Hij wordt geassisteerd door een verantwoordelijke Sales & Regulatory Affairs die naar verluidt ' binnenkort zal worden aangeduid'. Dirk Beeuwsaert blijft Gedelegeerd Bestuurder.


(Bert Belmans) (foto: Electrabel

REACTIE
Gérard Mestrallet: “In moeilijke omstandigheden is Sophie Dutordoir erin geslaagd om het vertrouwen ten aanzien van Electrabel te herstellen. Zij heeft in 2013 buitengewone resultaten behaald. De nucleaire centrales van Doel 3 en Tihange 2 werden in juni heropgestart. Dankzij zeer competitieve prijzen winnen we elke dag opnieuw meer klanten. De tevredenheidsindicatoren met betrekking tot onze dienstverlening gaan in stijgende lijn. De wet op de levensduursverlenging met 10 jaar van Tihange 1 werd vorige week in Kamer en Senaat gestemd. Intern werden enorme inspanningen geleverd op het vlak van kostenreducties met respect voor de sociale dialoog.”

ACHTERGROND
GDF Suez is de belangrijkste privé-werkgever van België, met Electrabel en zijn 6.000 werknemers als belangrijkste filiaal.