• 06/01/2014

Overslagrecord voor de haven van Antwerpen in 2013

De haven van Antwerpen zal dit jaar naar verwachting 190,6 miljoen ton goederen behandelen. Dat is een stijging van 3,5% en een nieuw overslagrecord voor Antwerpen.

Trefwoorden: #haven Antwerpen, #overslagcijfers, #ulcs, #vloeibaar massagoed

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia (Wwuyts )

ENGINEERINGNET.BE -- Het vorige record dateert van 2008, het laatste jaar voor de crisis. De overslag van vloeibaar massagoed is de stuwende kracht achter de groeicijfers van 2013.

De overslag van vloeibaar massagoed steeg de afgelopen 12 maanden met 31,9% tot 59.709.998 ton. Het investeringsbeleid van een aantal grote industriële spelers zoals Sea-Tank maar ook de Antwerp Terminal Processing Company en Independent Belgian Refinery (het voormalige BRC) stuwen de overslagcijfers van het vloeibaar massagoed flink omhoog.

De behandeling van droog massagoed daalde met 26,8% tot 13.984.279 ton. Deze krimp is grotendeels toe te schrijven aan een daling in de aanvoer van kolen en vertoont een omgekeerd beeld van de evolutie in de Nederlandse havens.

Het niet-onderbrengen van een kolencentrale in de haven van Antwerpen speelt hierbij in het nadeel, waardoor trafieken verschuiven naar havens die wel voorzien zijn van een of meerdere steenkoolcentrales en daardoor een kritische massa bereiken.

Het containersegment vertoont zowel in tonnen als in aantallen een kleine afname. Het aantal behandelde containers zakte lichtjes (-0,7%) In tonnage gaat het over een daling van 1,7%. De vooruitzichten zijn evenwel positief met de aankondiging van het P3 Network (de alliantie van de drie grootste containerrederijen ter wereld, Maersk, MSC en CMA CGM), waardoor Antwerpen marktaandeel wint op het Verre Oosten en haar positie als marktleider op de vijf andere vaargebieden versterkt.

Ook de wil van de Zwitserse rederij MSC om haar containeractiviteiten in Antwerpen verder te verankeren biedt perspectief op uitgesproken groei in de containerbehandeling.

Het roro-verkeer daalde, met 5%. Het aantal behandelde auto’s daarentegen steeg wel, met 5,1% tot 1.302.885 stuks. Het conventioneel stukgoed ging het afgelopen jaar in de min (-6,8%) en noteert volgens verwachting een overslag van 10.150.631 ton.

De voorbije 12 maanden liepen er 14.207 zeeschepen de haven van Antwerpen binnen. Dat is 2,4% minder in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De bruto tonnenmaat steeg echter wel, met 3,8% tot 330.459.546 BRT.

Het aantal ulcs (ultra large container ships) schepen klokt dit jaar volgens verwachting af op 197 schepen, 30 meer als het jaar voordien.


(Saskia Van Hoyweghen) luchtfoto Haven van Antwerpen)