• 06/01/2014

Grondstoffenhandelaar Vitol in race voor bouw olieraffinaderij in Oeganda

Het Rotterdamse bedrijf werkt met een ander bedrijf samen om deze opdracht ter waarde van circa 2 miljard dollar binnen te halen.

Trefwoorden: #grondstoffenhandelaar, #Oeganda, #olieraffinaderij, #Vitol

Lees verder

nieuws

( Foto: Vitol, screenshot Vimeo bedrijfsvideo )

ENGINEERINGNET.NL -- In de Oegandese bodem zit voor 1,2 miljard aan winbare vaten olie verborgen. De Afrikaanse staat wil in 2017 olie gaan produceren.

De nieuw te bouwen raffinaderij komt bij de stad Hoima te staan en krijgt een capaciteit van 60.000 vaten per dag.

Vitol heeft vijf andere concurrenten die ook meedingen naar de opdracht voor bouw van deze raffinaderij, te weten handelsfirma Marubeni (Japan) en consortia aangevoerd door RT Global Resources (Rusland), SK Energy (Zuid-Korea), China Petroleum Pipeline Bureau en het op Jersey geregistreerde Petrofac.

Deze bedrijven ontwikkelen momenteel projectvoorstellen voor de Oegandese overheid. Het zal hierbij gaan om een publiek-private samenwerking met een eigendomsverhouding van 40-60.

In 2011 zette Vitol een joint venture op met Shell en het Britse Helios Investment Partners, geheten Vivo Energy, dat in 14 Afrikaanse landen petroleum van Shell distribueert. Vivo Energy is ook actief in Oeganda.

Het in Rotterdam en Genève gevestigde Vitol is na Shell het grootste bedrijf in Nederland en één van de grootste onafhankelijke grondstoffenhandelaren ter wereld. Het handelt onder meer in olie, gas, kolen, benzine, LNG (vloeibaar gas), kerosine, stookolie en diesel. Vitol runt drie raffinaderijen: in België, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten.


(Lydia Heida)