• 06/01/2014

Overname 15 Maersk olietankers door Euronav eerste stap naar consolidatie

Euronav bevestigt 15 supertankers van Maersk Tankers Singapore over te nemen. 'De markt van grotere olietankers is de laatste maanden aanzienlijk verbeterd', aldus het bedrijf.

Trefwoorden: #beurs, #economie, #euronav, #maersk, #Saverys, #suezmax, #ulcc, #vlcc

Lees verder

Nieuws

( Foto: Maersk )

ENGINEERINGNET.BE – In een mededeling laat de Antwerpse rederij Euronav – in 2005 afgesplitst van de scheepvaartgroep CMB - weten dat het 15 supergrote olietankers (VLCCs of Very Large Crude Carriers) overneemt van Maersk voor een bedrag van 980 miljoen dollar.

Euronav is nu al één van de grootste onafhankelijke tankerrederijen in de wereld voor het zeevervoer en de opslag van ruwe olie en petroleumproducten, maar verdubbelt nu in één klap zo ongeveer zijn vloot.

Die vloot bestaat thans uit één 1 ULCC, 11 VLCCs en 23 zogenaamde Suezmax-schepen. De vijftien extra tankers hebben een gemiddelde leeftijd van 4 jaar, meldt Euronav.

Een van de redenen van de strategische zet is het feit dat de vooruitzichten voor de markt van grotere olietankers de laatste maanden aanzienlijk verbeterd is. 'Dat wijst een heropleving van de vraag en betere vooruitzichten voor de korte termijn', stelt de rederij in een officieel persbericht.

Euronav ziet de transactie naar eigen zeggen als 'een eerste stap richting een bredere consolidatie van de wereldwijde tankervloot die gepaard gaat met synergievoordelen'. Wat de toekomstambities van oprichter Marc Saverys zijn, is daarmee meteen duidelijk.

De schepen zullen worden uitgebaat binnen de Tankers International VLCC Pool waarvan Euronav medeoprichter is. 'De oplevering wordt verwacht tussen eind januari en juni, met uitzondering van één schip dat momenteel onder tijdbevrachting is en geleverd zal worden tegen het einde van 2014', meldt Euronav nog.

Maersk Tankers is opgericht in 1928 and stelt zowat 4.500 mensen tewerk.


(Bert Belmans)