• 17/01/2014

Bio Rights en GasTerra sluiten grootste Nederlandse groengasdeal ooit

De bedrijven Bio Rights en GasTerra hebben vorige week tijdens nieuwjaarsreceptie van Energy Valley overeenkomst voor productie en levering van groen gas ondertekend.

Trefwoorden: #bio, #biorights, #cellulose, #co2, #economie, #energie, #energy valley, #gas, #gasterra, #gasunie, #groengas, #hardenberg

Lees verder

nieuws

( Foto: GasTerra )

ENGINEERINGNET.NL - De groengasproductie omvat een volume van tenminste 23 miljoen m3 per jaar. Daarmee gaat het om het grootste groengasproject ooit in Nederland.

Bio Rights is van plan in Hardenberg een zeer innovatieve plant te installeren. Daar zal biomassa-afval omgezet worden in biobrandstoffen van de tweede generatie, zoals biogas en -ethanol.

Het gas zal worden opgewerkt tot de juiste kwaliteit en ingevoed in het netwerk van Gasunie. De bio-ethanol kan vervolgens worden bijgemengd in benzine. Tot slot wordt de vrijgekomen CO2 afgevangen en hergebruikt in het proces of verkocht aan bijvoorbeeld de glastuinbouw.

De overeenkomst biedt ons de mogelijkheid om invulling te geven aan de 'green deal' die de Nederlandse overheid en marktpartijen over groen gas hebben gesloten, stelt GasTerra.

Bio Rights is 'eco-technologie'-onderneming die is opgericht om technieken te ontwikkelen die afval naar groene producten omzetten. Het bedrijf commercialiseert zijn ontwikkelingen door technologielicenties aan producenten te verlenen.

Hun systeem van is naar verluidt momenteel het enige dat via bioraffinage op industriële basis cellulose-afval kan omzetten naar groene producten, en dat tegen kostprijzen die kunnen concurreren met die van fossiele brandstoffen.


(Bert Belmans)

FOTO
Links Roelof Niezen van Bio Rights, rechts Gertjan Lankhorst van GasTerra.