• 10/01/2014

Vijf kanshebbers voor internationale innovatieprijs van Altran zijn bekend

De vier concurrenten waarmee Belgische FlorPro-project zal strijden om gereputeerde internationale award van Altran Stichting zijn bekendgemaakt.

Trefwoorden: #altran, #altran foundation, #florpro, #onderzoek, #research, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Altran Foundation, de winnaar van 2012: Luis de Matos )

ENGINEERINGNET.BE – De shortlist van projecten die kans maken om de internationale innovatieprijs van de Altran Foundation in de wacht te slepen, zijn bekend.

Om deel te nemen aan de grote competitie, dienen kandidaten zich eerst in te schrijven in een van de deelnemende landen en een nationale prijs in de wacht te slepen. Daarna mogen ze in februari 2014 meedingen naar de internationale prijs.

Zoals we begin december al meldden, kwam voor België het FlorPro-project als winnaar uit de bus, met als thema 'Technologische innovatie voor verantwoorde en veilige voeding'. Het gaat om een project om voedsel langer houdbaar te maken en de kwaliteit op natuurlijke wijze enkele dagen langer te behouden.

FlorPro is een partnership tussen privévoedingsbedrijven, onderzoekslaboratoria en de Universiteit van Luik (voor pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan).

De Belgen gaan de wedstrijd aan met Spanje met een transportoplossing om sneller te reizen en sport te beoefenen met een zelfvoortstuwend mechanisme; Italië met een biochemisch proces dat is ontworpen om biobrandstof te produceren uit suikerrijk voedselafval, zoals frisdranken; Portugal met windturbines voor daken in stedelijke gebieden en het VK met een container die is ontworpen om organen maximaal 24 uur voor een transplantatie-operatie te kunnen vervoeren.

De prijs in kwestie is niet de eerste de beste. Hij geniet internationale erkenning. De Belgische jury werd bijvoorbeeld voorgezeten door Brussels minister Evelyne Huytebroeck.


(Bert Belmans)