• 10/01/2014

Zes onderzoeksconsortia krijgen 153 miljoen euro

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verstrekt deze subsidie in het kader van het Zwaartekrachtprogramma voor langlopend onderzoek.

Trefwoorden: #Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, #NWO, #onderzoeksconsortia, #Zwaartekrachtprogramma

Lees verder

research

( Foto: Xandra Baldessari/OCW )

ENGINEERINGNET.NL - Doel van dit programma is het verenigen van Nederlandse toponderzoekers om zo internationale doorbraken tot stand te brengen.

Uit de 41 aanvragen zijn alleen bètaprojecten beloond met een subsidie. Een door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ingestelde internationale commissie was verantwoordelijk voor de beoordeling van de voorstellen.

Het Soehngen Instituut ontving 22,9 miljoen euro. Het draait in dit onderzoek om microben die zonder zuurstof kunnen leven. Dit om nieuwe anaerobe microbiologische omzettingen te ontdekken en zelf nieuwe microbiologische gemeenschappen te ontwerpen.

Deze zijn dan weer in te zetten bij de efficiënte productie van biogas, het omzetten van organisch afval in afbreekbare bioplastics en verbeterde gezondheid door een geoptimaliseerde microflora in de darmen.

Networks kreeg 22,7 miljoen euro toegekend. Dit is een consortium van elf wiskunde- en informatica-onderzoekers van vier instituten, die werken aan het modelleren, begrijpen, beheersen en optimaliseren van complexe en zeer veranderlijke netwerken, zoals voor het sturen van verkeersstromen.

Verder is er 27,6 miljoen euro gegeven aan The Institute for Chemical Immunology (ICI). Doel is om met behulp van de chemie immuunziekten te begrijpen en oplossingen te vinden voor situaties waar het afweersysteem faalt of te actief is. Deze combinatie van vakgebieden kan een radicale verandering in de aanpak van auto-immuunziekten, infecties en kanker teweegbrengen.

Het Netherlands Earth System Science Centre (ESSC) kreeg 28 miljoen euro voor onderzoek naar het klimaat in het verleden, heden en toekomst, om zo de voorspellingen over de toekomstige klimaatomstandigheden op onze planeet te verbeteren.

Het Research Centre for Integrated Nanophotonics ontving 19,9 miljoen euro voor het ontwikkelen van de optische technologie die nodig is om zeven miljard mensen te verbinden met elkaar en met de datacentra die toegang geven tot de kennis en informatie van onze wereld.

Het Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion kan rekenen op 31,9 miljoen euro subsidie voor het ontwikkelen van nieuwe en het perfectioneren van bestaande katalyseprocesssen.


(Lydia Heida)