• 16/01/2014

De Grote e-Oorlog: 36.197 banen op de helling, stelt sector

"Indien er geen maatregelen komen die Belgische e-commerce gelijke wapens geeft als buitenlandse concurrenten, dreigen we tegen 2018 liefst 36.197 banen te verliezen", voorspelt sector.

Trefwoorden: #comeos, #distributie, #dominique michel, #e-commerce, #e-oorlog, #economie, #ict, #jobs, #logistiek

Lees verder

HR

( Foto: Comeos, Dominique Michel )

ENGINEERINGNET.BE - "Belgische handelaars hebben zware concurrentiële nadelen vergeleken met hun buitenlandse collega’s. We worden niet alleen gehinderd door de structurele handicaps die de klassieke handel kent”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos.

“De Belgische consument lijkt eindelijk de weg te vinden naar de online handel, net zoals in de buurlanden eerder al het geval was. Maar de winsten gaan aan onze Belgische economie voorbij.”

Comeos bracht als sectorfederatie voor het eerst alle factoren in kaart die de ontwikkeling en toekomst van onze online handel bedreigen.

Dat plaatje oogt niet schitterend, zoals ook het Vlaams Instituut voor de Logistiek al aankaartte (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan), die al stelde dat de e-distributie in België gedomineerd wordt door buitenlandse bedrijven.

“De loonkost in onze sector zit twintig procent hoger dan in de buurlanden”, aldus Michel. “En de btw-aanslagvoet die relevant is voor e-commerce is liefst zes procent hoger dan in Luxemburg."

Nieuwe problemen
"Er komen bovendien nieuwe problemen bij: de gebrekkige concurrentie zorgt bijvoorbeeld voor veel hogere facturen. Het verbod op nachtarbeid maakt snelle leveringen quasi onmogelijk – je krijgt een pakketje uit Antwerpen sneller en goedkoper als je het via Amsterdam laat leveren, dan rechtstreeks.”

“Het gaat zelfs zover dat de Belgische handelaar zijn online activiteiten naar het buitenland verhuist. Naar regio’s die wél gunstige omstandigheden kunnen creëren."

"Een distributiecentrum kan een gebied met een straal van duizend kilometer bedienen. Waarom zou je dan in België blijven, waar je te hoge loonkosten hebt, de meest ongunstige btw-voet, te veel andere taksen, totaal geen arbeidsflexibiliteit,…?"

Kans op 36.197 gemiste jobs
Vandaag is e-commerce in België goed voor vijf procent van de totaalomzet in de detailhandel.

“Ons lijkt het correct om tegen 2018, net voor het einde van de volgende politieke legislaturen, die omzet quasi te verdubbelen, naar 9,86% of 9,83 miljard euro. Daarmee zitten we dan op het niveau dat Groot-Brittannië nu al haalt”, zegt Dominique Michel.

“Volgens onze studie zal 68,6% van die 9,83 miljard euro — dat is 6,74 miljard — naar het buitenland vloeien, en dat vertegenwoordigt 22.739 jobs in de handel, en nog eens 13.458 banen in andere sectoren, in totaal: 36.197 verloren jobs.“

“Het woord is dus aan de politici. Zij zullen uitmaken of we banen en inkomsten naar het buitenland laten vloeien of niet.”


(Bert Belmans)