• 17/01/2014

Professionele bachelor bouw groot succes

De Vlaamse bouwsector blijkt niet enthousiast om buitenlandse ingenieurs aan te werven. De Confederatie Bouw ziet meer brood in de bouwopleidingen die er de laatste jaren bijkwamen.

Trefwoorden: #bachelor bouw, #bouwopleiding, #confederatie bouw, #ingenieursstudenten bouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia (Deutsche Fotothek )

ENGINEERINGNET.BE - In 2013 werden acties ondernomen om buitenlandse ingenieurs aan te werven.

De VDAB trok o.a. naar Nederland, Portugal en Griekenland. Maar uiteindelijk blijken de Vlaamse bouwbedrijven nu slechts 10 à 20 buitenlandse ingenieurs in te schakelen voor de opvolging van projecten in eigen land.

De laatste jaren zijn er drie opleidingen voor professionele bachelor bouw bijgekomen: naast in Schaarbeek (Sint-Lukas) en Aalst (KAHO Sint-Lieven) ook in Geel (Thomas More), Diepenbeek (PXL) en Oostende (Vives).

Het totaal aantal afgestudeerde professionele bachelors bouw is daardoor in het Nederlandstalig onderwijs kunnen stijgen van een 80-tal tot 2008 naar 234 in 2011.

Bovendien is dit aantal daarna op een hoog niveau gebleven: 230 in 2012 en 224 in 2013. Dat is gebleken uit een bevraging van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) bij de betrokken scholen.

In september 2013 hebben de vijf voormelde hogescholen in totaal 443 studenten kunnen inschrijven in het eerste jaar. Daardoor kan het aantal afgestudeerden binnen drie jaar op een hoog peil blijven.

Gemiddeld 68% van de startende studenten komt uit TSO, 22% uit ASO, 6% uit BSO en 4% uit andere onderwijsvormen. De opleiding biedt dus een reële kans op doorstroming voor afgestudeerden uit het TSO.

Daarenboven stroomt ongeveer een kwart van de afgestudeerde bachelors vervolgens door naar een master opleiding.


(Saskia Van Hoyweghen) )