• 17/01/2014

Slimme contactlens van Google meet glucosegehalte diabetici

Google werkt aan een contactlens die diabetici waarschuwt wanneer hun glucosegehalte te laag dreigt te worden. Dat schrijft Google in zijn officiële blog. 'We zoeken slimme partners'.

Trefwoorden: #contactlens, #diabetici, #gezondheid, #google, #google glass, #suikerziekte, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Google )

ENGINEERINGNET – "Vandaag lijdt 1 op 19 mensen wereldwijd aan suikerziekte", zo stellen de initiatiefnemers Brian Otis en Babak Parviz van Google in de officiële blog van de internetgigant. "Voor veel mensen is het onder controle houden van hun ziekte niet minder dan een part-time job."

"Een vriend vertelde ons dat ze zich zorgen maakte over haar moeder: die raakte een keertje bewusteloos en belandde met haar auto naast de weg."

Google werkt aan een slimme contactlens die het glocusepeil in het traanvocht kan meten. "Daarvoor bouwen we een minuscule, draadloze sensor in tussen twee zachte lagen van de lens", leggen ze uit. "We zijn volop prototypes aan het uittesten. Die leveren nu al één uitlezing per seconde op."

Om de drager te waarschuwen wanneer het glucosegehalte te hoog of te laag dreigt te worden, gaan LEDjes branden, die laten weten dat insuline moet ingenomen worden.

"Het is nog een prille technologie, maar we hebben al verschillende klinische onderzoeksstudies achter de rug om onze prototypes te verfijnen."

Google praat naar eigen zeggen momenteel met de Amerikaanse FDA, maar laat meteen ook weten de technologie niet zelf op de markt te willen brengen: 'We zoeken slimme partners, niet zozeer om de techniek te verbeteren, maar om de contactlens in de toekomst naar de markt te brengen en om apps te ontwikkelen voor zowel de patiënt als de behandelende arts'.

Ook Scanadu van de Vlaming Walter De Brouwer uit Aalst werkt aan slimme medische technologie. Zijn bedrijf werkt vanuit Californië aan medische meettoestelletjes, naar analogie van de tricorder van Star Trek.

Het onderzoeksinstituut imec van zijn kant sloot in 2013 een contract met het met Amerikaanse Johns Hopkins om medische wegwerpchips ontwikkelen als alternatief voor de dure en tijdrovende analyses in klinische laboratoria.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De ontwikkeling is een idee van Google X, de afdeling die aan 'bizarre' projecten mag werken die niet meteen voor commercialisatie vatbaar hoeven te zijn. Voorbeelden zijn zwevende windturbines, de gekende zelfrijdende auto, een lift naar de ruimte en een artificieel brein. Maar ook het idee voor Google Glass ontsproot aan deze afdeling.