• 20/01/2014

Minder gaswinning in Groningen vanaf dit jaar - update

De Nederlandse overheid maakte vrijdag bekend dat er maar een fractie minder gas gewonnen gaat worden, wel krijgen bewoners meer geld als schadevergoeding.

Trefwoorden: #aardbeving, #aardschokken, #gaswinning, #Groningen, #NAM, #seismologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: NAM )

ENGINEERINGNET.NL - Groningse bewoners hebben de laatste jaren regelmatig te maken met aardschokken door de winning van gas in deze regio.

Door gaswinning ontstaan er holtes in bodemlagen, waardoor deze inzakken. De aardbevingen zorgen voor schade aan huizen, waarbij er bijvoorbeeld scheuren in muren of barsten in ruiten ontstaan.

In 2013 trilde de grond in Groningen meer dan 100 keer, tegen 90 aardbevingen in het jaar daarvoor. De zwaarste aardbeving vond op 16 augustus 2102 plaats, bij het Groningse gehucht Huizinge, en had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft al gewaarschuwd voor zwaardere bevingen.

Vandaag maakt de Nederlandse overheid bekend de gaswinning langzaam terug te brengen: van 54 miljard kubieke meter in 2013, naar 42,4 miljoen kubieke meter in 2014 tot 40 miljard kubieke meter in 2016. Dat is een veel minder grote reductie dan verwacht.

Het ministerie van Financiën zal desondanks toch een manier moeten vinden om het hierdoor ontstane gat in de begroting te dichten.

Minder gaswinning betekent namelijk minder inkomsten voor de overheid: de gewenste reductie van 20% kan voor een tegenvaller van 2,2 miljard euro zorgen.

Daarbij krijgen bewoners die schade hebben geleden aan hun huizen geld ter compensatie: tot 2018 komt er 1,2 miljard euro voor hen beschikbaar.

Op korte termijn worden ook de resultaten van de onderzoeken naar de risico’s en de gevolgen van de Groningse gaswinning en aardbevingen openbaar gemaakt.


(Lydia Heida)