• 20/01/2014

Nederlands crowdfundingplatform krijgt 800.000 dollar uit VS

Het Amerikaanse investeringsbedrijf Firerock Capital verkoos na een wereldwijde zoektocht het Nederlandse Symbid als beste platform voor crowdfunding.

Trefwoorden: #crowdfunding, #Firerock Capital, #investeren, #Symbid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vimeo / Symbid )

ENGINEERINGNET.NL - Firerock Capital deed onderzoek naar zo'n 3000 platforms voor crowdfunding en selecteerde Symbid daaruit om het in de Verenigde Staten te gaan introduceren.

De aanpak van Symbid is uniek omdat ze alle investeerders via het platform bundelen tot één aandeelhouder. Vanaf 20 euro is het al mogelijk om te investeren in een startend of bestaand bedrijf.

De Amerikaanse investeerders steken normaliter alleen geld in middelgrote bedrijven die al beursgenoteerd zijn, maar hard om kapitaal verlegen zitten. Zij hebben voor Symbid ook een beursnotering geregeld, aan de Over The Countermarket, het voorportaal voor de Nasdaq.

Dat betekent een enorme boost voor het bedrijf: via de uitgifte van nieuwe aandelen kan nog eens circa 2,4 miljoen dollar worden opgehaald. Bestaande aandeelhouders van Symbid brachten ook al 800.000 dollar in.

In 2013 leidde Symbid nog een fors verlies van 900.000 dollar in de eerste drie kwartalen, onder meer omdat de omzet 40% lager uitviel dan in 2012. Het bedrijf ontvangt een percentage over het geïnvesteerde bedrag als honorarium en geeft ook hun technologie in licentie uit.

Er werd wel succes geboekt doordat bij een aantal grote projecten de financiering helemaal rond kwam. Vanaf 2011 heeft Symbid 2 miljoen euro opgehaald bij investeerders.

In de Verenigde Staten zijn veel websites voor crowdfunding nu nog gericht op goede doelen. In 2012 werd er een wet uitgevaardigd om particulieren toe te staan rechtstreeks in bedrijven te investeren. De financiële waakhond SEC moet hier nog nader over beslissen. De verwachting is dat, zodra dit rond is, de Amerikaanse crowdfunding een enorme vlucht zal nemen.


(Lydia Heida)