• 21/01/2014

ESA-kometenjager Rosetta twittert ’Hallo, wereld!’ (+video)

Na een jarenlange reis door de ruimte is ESA's Rosetta-sonde volgens schema uit diepe winterslaap ontwaakt. Om 19.18 uur kwam verlossende eerste signaal binnen in Duitse Darmstadt.

Trefwoorden: #Churyumov-Gerasimenko, #esa, #Gerasimenko, #komeet, #Philae, #rosetta, #ruimte, #ruimtevaart

Lees verder

research

ENGINEERINGNET - Rosetta werd in juni 2011 in een diepe winterslaap gebracht op een afstand van zo'n 800 miljoen kilometer van de zon. Tijdens zijn winterslaap vloog de sonde weer een stuk dichter naar de zon toe.

De afstand tot de zon bedraagt nu 673 miljoen kilometer, een afstand die dichtbij genoeg is om weer energie op te wekken met behulp van zonnepanelen.

Hoewel Rosetta zich nog steeds op zo'n 9 miljoen kilometer afstand van zijn uiteinde bestemming bevindt – de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - was gisteren de dag waarop zijn interne wekker af moest gaan.

Na het opwarmen van zijn belangrijkste instrumenten draaide de ruimtesonde zijn antenne richting de aarde in een poging zijn eerste bericht uit te zenden. Dat signaal werd om 19.18 uur opgevangen door twee grondstations van NASA.

Meteen twitterde Rosetta ook 'Hallo, wereld!' in een hele reeks talen, ook een knipoog naar IT'ers die hun eerste stappen zetten in de kunst van het programmeren.

'We hebben onze kometenjager terug', aldus een opgeluchte director of science and robotic exploration Alvaro Giménez bij ESA.

Rosetta's eerste beelden van de komeet worden in mei verwacht. Nadat de verkenner bij de komeet aankomt, zal het ruimtetuig twee maanden besteden aan het in kaart brengen van het oppervlak van de komeet.

Die gegevens moeten dienen om een landingsplaats te zoeken voor de 100 kilogram zware Philae-komeetlander. Omdat de komeet een lage zwaartekracht heeft, moet Philae schroeven en harpoenen gebruiken om niet terug de ruimte in te kaatsen na landing. De landing staat momenteel gepland voor 11 november.

Philae gaat een breed scala aan wetenschappelijke metingen verrichten, waaronder analyses van de compositie van de komeet en eventueel organisch materiaal, waarvoor de sonde tot 23 centimeter diepte in de komeet zal boren.

'We zullen dit jaar veel verrassingen tegenkomen tijdens onze ontdekkingstocht', voegt Matt Taylor toe. 'Maar vandaag zijn we gewoon extreem blij dat we weer contact hebben met ons ruimtevaartuig.'


(Bert Belmans) (foto & video: ESA)