• 21/01/2014

Belgisch consortium stap dichter bij bouw Vietnamese satelliet

Dit is Belgisch. Ruimtevaartconsortium van QinetiQ Space, Spacebel en Amos tekent volgende fase van voorakkoord om Vietnamese satelliet met bijhorend grondstation te mogen bouwen.

Trefwoorden: #aardobservatie, #amos, #probaV, #QinetiQ, #ruimte, #ruimtevaart, #satelliet, #spacebel, #Vande Lanotte, #vito, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: QinetiQ Space, Proba-V )

ENGINEERINGNET.BE – Een groep van bedrijven uit België is er in geslaagd een contractueel voorakkoord voor de bouw van een satelliet en de bijhorende grondinfrastructuur in Vietnam in de wacht te slepen.

Het consortium mag voor de Vietnam Academy of Science and Technology een volledige satelliet, het grondstation en de testfaciliteiten, de training van het Vietnamese personeel en het opereren van de satelliet gedurende de periode van een jaar voor zijn rekening nemen. Naast QinetiQ Space uit Kruibeke bestaat de groep uit de Waalse ondernemingen Spacebel en Amos.

“De eerste contacten zijn gelegd door softwarebedrijf Spacebel, dat tot voor kort een filiaal had in Vietnam. De onderhandelingen hebben toch een vijftal jaren aangesleept”, aldus Frank Preud’homme, commercieel directeur bij QinetiQ Space.

Al in maart 2012 kondigde het Waalse Spacebel inderdaad aan na onderhandelingen een 'contractueel voorakkoord' getekend te hebben voor de satelliet (voor pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan). Dat gebeurde tijdens een Belgische handelsmissie in Vietnam.

Het Waalse bedrijf liet toen weten samen te zullen samenwerken met QinetiQ Space, Amos, Deltatec, het Centre Spatial de Liège en het VITO, die respectievelijk voor de bouw van de satelliet, het hyperspectrale instrument, de integratie en testen, en de gegevensverwerking verantwoordelijk zouden worden.

Gisteren tekenden alle betrokken partijen de volgende fase - nogmaals als onderdeel van het 'contractueel voorakkoord' - in aanwezigheid van vicepremier Johan Vande Lanotte en de Belgische ambassadeur in Vietnam.

De satelliet krijgt de naam 'VNREDSat-1B', wat staat voor Vietnam Resource, Environment & Disaster Monitoring Satellite, en zal door de overheid ingezet worden voor het opvolgen van het landbouwbeleid.

QinetiQ Space mag het tuig ontwerpen, engineeren en bouwen. Daarvoor neemt het zijn vorig jaar gelanceerde Proba-V als basis. Die brengt momenteel de wereldwijde vegetatie in kaart.

“Het gaat in dit geval om een optische satelliet die over een hyperspectraal instrument beschikt. De gegevens daarvan leveren meer gedetailleerde informatie op over objecten en maken een precieze identificatie mogelijk”, aldus nog Preud’homme.


(Bert Belmans)

LEES OOK DE RECHTZETTING VAN SPACEBEL