• 23/01/2014

Oost-Nederland krijgt meer dan 100 miljoen euro voor high tech

Doel is om deze Europese subsidie tot 285 miljoen euro aan te vullen via de Nederlandse overheid, de provincies Gelderland en Overijssel en het bedrijfsleven.

Trefwoorden: #Agrofood, #EFRO, #Energie & Milieutechnologie, #Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, #gezondheid, #High Tech Systemen, #Materialen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Johnson Matthey )

ENGINEERINGNET.NL - Nederland krijgt in totaal 509 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Daarvan gaat krap 20% naar Oost-Nederland voor koolstofarme innovatie. Het kabinet heeft besloten dit bedrag van 100 miljoen euro nog eens aan te vullen met 17 miljoen euro.

Gelderland en Overijssel leggen zelf nog eens 48 miljoen bij. Daarbij is de verwachting dat het bedrijfsleven ook nog eens 120 miljoen euro bijdraagt. Het totale bedrag komt dan uit op 285 miljoen euro, wat tussen 2014 en 2020 beschikbaar komt.

Het gaat hierbij om investeringen in innovaties om de economie in Oost-Nederland minder gericht te laten zijn op het verbruiken van fossiele brandstoffen. De Oosterse provincies richten zich op drie gebieden: High Tech Systemen en Materialen (HTSM), gezondheid (Health), Agrofood en Energie & Milieutechnologie (EMT).

De volgende speerpunten zijn aangemerkt voor deze drie gebieden, waarbij het gaat om ICT, water, chemie, de creatieve en de maakindustrie. Dit betekent dat vooral het midden- en kleinbedrijf en kennisinstellingen aanspraak kunnen maken op deze gelden. Projecten waarin het bedrijfsleven samenwerkt met het onderwijs en de overheid, maken de meeste kans op subsidie.

De Europese Unie moet deze besteding van de EFRO-subsidie aan Gelderland en Overijssel nog definitief goedkeuren.

Naar verwachting gaat het EFRO-loket in september 2014 open voor het aanvragen van subsidie.


(Lydia Heida)