• 24/01/2014

Wallonië investeert 4,3 miljoen euro in eigen Tier-1 supercomputer

Dankzij hyperperformante machine met 11.500 processoren treedt Waalse onderzoekscentrum Cenaero toe tot selecte club van eigenaars van 500 krachtigste computers ter wereld.

Trefwoorden: #Biowin, #Cenaero, #Greenwin, #ict, #Mecatech, #onderzoek, #research, #Skywin, #supercomputer, #tier 1

Lees verder

research

( Foto: Titan, voorbeeld van supercomputer )

ENGINEERINGNET.BE - In Gosselies is de Tier-1 supercomputer van de Federatie Wallonie-Brussel in gebruik genomen. Dat gebeurde op 20 januari in aanwezigheid van de Waalse minister van Onderzoek Jean-Marc Nollet.

De hyperperformante machine staat bij Cenaero, een centrum voor toegepast onderzoek dat geavanceerde computersimulatie ter beschikking stelt van bedrijven. Met zijn 11.500 processoren is deze supercomputer de krachtigste van België en behoort hij tot het selecte clubje van de 500 meest performante machines te wereld.

Het Waalse Cenaero is ambitieus: het geeft aan internationale erkenning te zoeken als bevoorrechte partner van wereldwijde industriële groepen, maar wil ook concrete steun bieden aan toegepast onderzoek en aan de ondernemingen van het Waalse gewest.

Over een Tier-1 computer beschikken, is een vereiste om lid te mogen worden van de exclusieve PRACE-club (Partnership for Advanced Computing in Europe).

België is er een van de jongste leden van. Het lidmaatschap geeft toegang tot een netwerk van honderdduizenden processoren in Tier-1 computers over heel Europa.

Voor de supercomputer legde het Waalse gewest ruim 4,3 miljoen euro op tafel, bovenop de investeringen die eerder al in het kader van een EFRO-project waren gedaan.

De Waalse competitiviteitspolen Skywin, Mecatech, Greenwin en Biowin steunen het initiatief onder meer via een aantal projecten in het kader van het Marhallplan.

Voor academisch onderzoek wordt de toegang tot de Tier-1 computer gecoördineerd door het Consortium des Equipements de Calcul Intensif (CECI).

Ook Vlaanderen beschikt over een eigen supercomputer, met 8.500 processoren. Die staat in het Vlaams Supercomputer Centrum op de Universiteit Gent en had een prijskaartje van 4,2 miljoen euro.


(BB, bron: Agoria)