• 28/01/2014

31 wetenschappers krijgen elk Vici-premie van anderhalf miljoen

Wetenschappers krijgen ieder een 'Vici' van anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. 202 researchers dienden aanvraag in.

Trefwoorden: #landbouw, #Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek, #nwo, #onderzoek, #research, #vici

Lees verder

research

( Foto: Solvay )

ENGINEERINGNET.NL - In totaal dienden 202 onderzoekers een aanvraag voor 'Vici' van anderhalf miljoen euro in.

Vici is één van de financieringsvormen die de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek hanteert om talent te stimuleren. De onderzoekers zijn daarbij vrij om hun onderwerp te kiezen.

Dit jaar ontvangen 31 wetenschappers een Vici, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 15%. Met hun budget kunnen de wetenschappers vijf jaar onderzoek financieren en een onderzoeksgroep opbouwen.

De 31 doen onder andere research naar de oorsprong van biodiversiteit, zelfvoorzienende gewassen, de gevolgen van tot op steeds hogere leeftijd doorwerken, nieuw huisrecht om privacy in de 21e eeuw te beschermen en water op de maan.

Om de beste voorstellen te selecteren, geven per project meerdere wetenschappers uit het vakgebied van de aanvrager hun reactie op het onderzoeksvoorstel. Commissies van gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden evalueren alle voorstellen vervolgens en interviewen de aanvragers.

Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars naar de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland.

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt de organisatie wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen.