• 29/01/2014
  • |     BB

”Meegroeiend” .NET platform voor KLM op Schiphol

Voor de planning van hun vliegtuig onderhoud zocht KLM ondersteuning in de vorm van een flexibel uitbreidbaar Microsoft .NET-softwareplatform.

Trefwoorden: #KLM, #Microsoft .NET, #Schiphol, #software, #vliegtuigonderhoud

Lees verder

maint_art

( Foto: KLM, Airbus )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.NL - KLM Engineering & Maintenance is een van de grootste onderhoudswerkplaatsen voor vliegtuigen van Europa.

Wereldwijd werken er meer dan 5.000 mensen die er samen voor moeten zorgen dat het onderhoud aan de verschillende vliegtuigen zo efficiënt en veilig mogelijk gebeurt. Cruciaal hierbij is de planning, een complexe taak die ervoor heeft gezorgd dat KLM ondersteuning heeft gezocht in de vorm van een flexibel uitbreidbaar Microsoft .NET-softwareplatform.

Het preventieve onderhoud aan de vliegtuigen vindt bij KLM op Schiphol plaats in hangars die elk hun eigen specialisatie hebben. De ene hangar doet het onderhoud aan grote toestellen als de Boeing 747 en Airbus A330, terwijl andere hangars zich richten op kleinere types zoals de Boeing 737.

De opsplitsing per hangar heeft vooral te maken met de afmetingen van de toestellen, en het soort uit te voeren werkzaamheden die eigen zijn aan bepaalde vliegtuigtypes. Er lopen twee rode draden doorheen het onderhoudsgebeuren: het minimaliseren van de benodigde grondtijd voor de onderhoudsinterventies en het betrouwbaar kunnen voorspellen van het oplevertijdstip. Een betrouwbare en rigoureuze planning dus.

In de praktijk is het niet rendabel ook de onderhoudstechnici per hangar toe te wijzen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de ene hangar om mensen verlegen zit, terwijl het nog geen 500 meter verderop net een zéér rustige dag is. Deze technici niet inschakelen zou uiteraard een verspilling van middelen zijn, en tot hoge kosten leiden.

Dat vormde meteen één van de redenen voor KLM Engineering & Maintenance om op zoek te gaan naar een softwareoplossing die in alle hangars op Schiphol ingezet zou kunnen worden. Volgens de leverancier die de software mocht leveren, valt er heel wat synergie te halen uit een integrale benadering van dit complexe planningvraagstuk.

Soorten onderhoud
Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten van maintenance-interventies. Naast het dagelijkse onderhoud tussen de vluchten door, vindt er uitgebreid preventief onderhoud plaats in de hangars. Elk toestel staat elke 8 weken een etmaal binnen voor inspecties aan motoren, landingsgestel, bedieningselementen en elektronica.

Elke twee jaar vindt er bovendien een 'groot onderhoud' plaats waarbij de technici het toestel letterlijk binnenste buiten keren. Dit groot onderhoud, waarbij het werk onafgebroken doorgaat, 24 uur per dag, kan 2 tot zelfs 8 weken in beslag nemen. En uiteraard stellen de verschillende soorten onderhoud ook verschillende eisen aan de benodigde personeelsbezetting.

Complexiteit
«Door de aard van het onderhoud was de keuze voor de planningsoftware voor KLM geen gemakkelijke,» aldus Geertjan Weijman van Novulo, het bedrijf dat de software mocht leveren. Deze softwareontwikkelaar beschikte over de nodige referenties, en bouwde de afgelopen jaren al meerdere onderhoudsapplicaties voor KLM, onder meer op het vlak van maintenance checks, personeelsinzet en materiaalbeheer.

«De software moet bij het plannen namelijk niet alleen rekening houden met beschikbaarheid van specifiek gekwalificeerd personeel en benodigde materialen, maar ook met ongepland onderhoud. Dit maakt het tot een complex vraagstuk.»

Uiteindelijkviel de keuze van KLM op een Microsoft .NET-platform. Bijzonder daaraan is, aldus Weijman, «dat dankzij de componenten een flexibele structuur ontstaat waardoor het mogelijk is op ieder moment functionaliteit toe te voegen of af te koppelen.»

Hierdoor is het naar verluidt niet nodig om een spaghetti van systemen te integreren of data vanuit het onderhoudssysteem te exporteren naar andere IT-platformen. Een voorbeeld daarvan is de 'Performance Management'-component die KLM speciaal aan het platform liet toevoegen en die aan het management de gewenste KPI-rapportages aflevert.