• 29/01/2014

Nieuwe optische vezel voor haarfijne endoscopische beeldvorming (+video)

Een team van Belgische en Poolse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe optische vezel die endoscopische beeldvorming in nauwe plaatsen van het lichaam mogelijk maakt.

Trefwoorden: #Brussels Photonics Team, #endoscopie, #fotonica, #optische vezel

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Brussels Photonics Team, opening van het gloednieuwe Photonics Innovation Center van B-PHOT )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van het aan de Vrije Universiteit Brussel verbonden Brussels Photonics Team (B-PHOT) hebben in samenwerking met hun Poolse collega’s van het Institute for Materials Technology (ITME) een nieuw type optische vezel ontwikkeld.

Deze optische vezel moet endoscopische beeldvorming in uiterst nauwe (minder dan 0.5 millimeter) plaatsen in het lichaam mogelijk maken.

De optische vezel maakt beeldvorming mogelijk door de eigenschappen van het licht aan te passen alvorens het in de vezel te koppelen. Conventionele endoscopen daarentegen maken gebruik van een kleine camera of een bundel optische vezels.

Bij verkleining van de endoscoop tot een diameter van minder dan 1 millimeter leidt die techniek echter tot een ontoelaatbaar verlies aan beeldresolutie en gezichtsveld.

Met het nieuwe type optische vezel kunnen in theorie endoscopen worden gemaakt die niet veel dikker zijn dan een menselijk haar (ongeveer een tiende van een millimeter).

Dat opent perspectieven om in de toekomst op een minimaal invasieve manier aan beeldvorming te doen op moeilijk bereikbare plaatsen in ons lichaam zoals bijvoorbeeld de ruggengraat, de hartslagader of de hersenen.


(Saskia Van Hoyweghen)