• 30/01/2014

Plasmatechnologie beschermt peren tegen rot

Agrotrade De Leye zet technologie van TNO in voor betere hechting van coatings op peren en het verwijderen van schimmels op de vruchten.

Trefwoorden: #behandelen, #plasmatechnologie, #rotten tegenhouden, #TNO

Lees verder

nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - Ondanks alle aandacht voor voedselverspilling en het gebruiken van niet zo perfecte groenten en fruit, stellen supermarkten nog steeds heel hoge eisen aan de kwaliteit van deze versproducten. Zo wordt fruit waar een plekje op zit al snel afgekeurd, aldus TNO.

Telers brengen hierom een beschermende coating aan op hun fruit om zo de levensduur te verlengen, maar de gebruikelijke coating hecht onvoldoende. TNO beschikte al over technologie waarmee stoffen in de plasmafase zijn te brengen, bij een kamertemperatuur, onder normale druk en met weinig verbruik van energie. Ook is het hiermee mogelijk om fruit te desinfecteren.

Een plasma is een geïoniseerd gas: een krachtig elektrisch veld is bijvoorbeeld in staat een koud en atmosferisch plasma op te wekken. Wanneer dit plasma met folies of textiel in aanraking komt, kan het bacteriën en soortgelijke verontreiniging laten oxideren. Ook kan het plasma de oppervlakte-eigenschappen van materialen zodanig veranderen dat andere stoffen er beter op hechten.

Agrotrade De Leye heeft in samenwerking met TNO deze technologie specifiek geschikt gemaakt voor de behandeling van peren. Inmiddels heeft het bedrijf een octrooiaanvraag ingediend. Ook wordt nu met een machinebouwer een apparaat ontwikkeld dat per dag tonnen peren met plasmatechnologie kan voorbewerken.

De innovatieve apparatuur vertraagt door het doden van schimmels het rotten van peren aanzienlijk. Dit is een milieuvriendelijke methode, waardoor deze ook goed geschikt is voor de behandeling van biologische peren.

Ook is het mogelijk om ander fruit te behandelen, zoals appels, aardbeien of frambozen. Mogelijk zijn er ook kansen in de bollenteelt, die met verlies vanwege rot door bacteriën en schimmels kampt.


(Lydia Heida)