• 03/02/2014

4,36% minder faillissementen in januari: trendbreuk ?

Voorbije maand januari gingen er in België 1.075 bedrijven over kop, aldus Graydon, of 4,36% minder dan in januari van vorig jaar. Alvast in Vlaanderen en Brussel lijkt beterschap in zicht.

Trefwoorden: #economie, #faillissement, #graydon

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE – Het lijkt er steeds meer op dat de gevolgen van de crisis aan twee of zelfs drie snelheden voortrazen: in Vlaanderen en Brussel zijn er tekenen dat de 'perfect storm' van faillissementen begint te luwen, in Wallonië neemt hij nog aan kracht toe.

Zo blijkt uit de maandelijkse cijfers van Graydon dat er binnen het Vlaamse Gewest in januari 562 faillissementsuitspraken waren, of 6 minder (-1%) in vergelijking met januari 2013. In Wallonië daarentegen stijgt het aantal faillissementen verder (+5,8%).

Toch blijkt de hoofdrol weggelegd voor het Brusselse gewest: daar waren niet minder dan 30,18% minder falingen. Beter nog: bij bedrijven met maatschappelijke zetel in Halle-Vilvoorde werden 15,38% minder faillissementen uitgesproken: in januari 2013 bereikte deze regio nog het absolute dieptepunt.

'Een positief jaarbegin', concludeert Graydon, maar: "het aantal faillissementsuitspraken blijft bijzonder hoog." In vergelijking met de voorgaande januarimaanden scoorde enkel januari 2013 naar verluidt nog slechter.

Geen reden tot juichen dus, maar wél een indicatie van een mogelijke trendbreuk. De volgende maanden zullen het uitwijzen…


(Bert Belmans)